Στο τραπέζι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα - Κεραμέως: Καμία εισήγηση για τα σχολεία

Στο τραπέζι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα - Κεραμέως: Καμία εισήγηση για τα σχολεία

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε να διαμορφώσει τις προτάσεις της σχετικά με τα πιθανά μέτρα που θα προτείνει στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης, και με τα κρούσματα να ξεπερνούν για τρίτη συνεχόμενη μέρα τα 1.000, θα εξεταστούν μέτρα όπως τα τοπικά lockdowns, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα κι ενδεχομένως η απαγόρευση από δήμο σε δήμο στις κόκκινες περιοχές κ.α με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ειδικοί καταλήγουν στην εισήγηση να ενταχθεί στην κατηγορία «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα.

Οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο στις 18:00 κατά την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των σχολείων, επισήμανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργούν όλα τα σχολεία στη χώρα με δια ζώσης διδασκαλίας, πλην των Λυκείων στις «κόκκινες» περιοχές.

«Αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτικοί επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάσει τις εισηγήσεις» ανέφερε η κυρία Κεραμέως στο MEGA.

Οι ειδικοί εμφανίζονται ανήσυχοι ακριβώς επειδή έχει δημιουργηθεί ήδη μια δυναμική εξάπλωσης του ιού που θα προκαλέσει προβλήματα τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Προειδοποιούν δε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.

«Καταστροφικά, και όχι απλώς ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα επιδημιολογικά δεδομένα των προηγούμενων ημερών ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», ενώ συμπλήρωσε ότι στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα στοιχεία, ζυγίζοντας τις επιλογές της.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο, μίλησε για αυστηρότερη τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων: «Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απολύτως επιφυλακής, δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων».

«Δεν έχουμε έκρηξη κρουσμάτων έχουμε αύξηση», διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.