Στο στόχαστρο του Κρεμλίνου ο δήμαρχος Πράγας - Φήμες για σχέδιο δολοφονίας

Στο στόχαστρο του Κρεμλίνου ο δήμαρχος Πράγας - Φήμες για σχέδιο δολοφονίας

Ο δήμαρχος της Πράγας Ζντενεκ Χριμπ φέρεται ως στόχος σχεδίου δολοφονίας Ρώσων πρακτόρων σύμφωνα με δημοσίευμα τσεχικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Respekt ο Χριμπ, ο οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς συνεχούς αστυνομικής προστασίας ήταν στο στόχαστρο Ρώσων πρακτόρων. Ένας εξ αυτών έφθασε πριν τρεις εβδομάδες στην Πράγα αλλά φέρεται να συνελήφθη από τις αρχές. 

Ο δήμαρχος της Πράγας προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου όταν αποφάσισε να δώσει το όνομα του δολοφονηθέντος Ρώσου αντικαθεστωτικού Μπόρις ΝεμτσΌφ στην πλατεία "Pod Kastany Namesti".

Ο Χριμπ αρνήθηκε ότι η μετονομασία ήταν μια επίθεση εναντίον της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές αρχές είχαν καταδικάσει επίσημα τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Ο Νεμτσόφ, υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και πυροβολήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ περπατούσε σε γέφυρα της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο. Ο φόνος του Νεμτσόφ εξακολουθεί να σκιάζεται από αμφιβολίες.

Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος της Πράγας αποφάσισε πρόσφατα να αποκαθηλώσει τον ανδριάντα του Στρατηγού του Κόκκινου Στρατού Ιβάν Κόνιεφ.Το άγαλμα του ήρωα για την Ρωσία Κόνιεφ είχε ανεγερθεί στην τσεχική πρωτεύουσα το 1980, όμως στην χώρα έχει αμφιλεγόμενη ιστορία καθότι είχε ρόλο στην «Άνοιξη της Πράγας» το 1968.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο έκανε λόγο για "εντελώς ψευδή δημοσιεύματα" την ώρα που οι αρχές της Τσεχίας τηρούν σιγή ιχθύος.