Στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

Στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για να κλείσουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη χώρα και να απαγορεύσουν τις συναλλαγές αυτές προκειμένου να περιορίσουν τους οικονομικούς κινδύνους.

Όλες οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων που εδρεύουν στο Πεκίνο έπρεπε να σταματήσουν την εγγραφή νέων χρηστών μέχρι τα μεσάνυχτα στις 15 Σεπτεμβρίου και να ενημερώσουν δημοσίως τους χρήστες για το πότε θα κλείσουν επισήμως, σύμφωνα με έγγραφο που εκδόθηκε από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές.

Το έγγραφο, που εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της κεντρικής τράπεζας στο Πεκίνο για τους διαδικτυακούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, ζήτησε από όλες τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων που τελούν υπό την αιγίδα της να υποβάλουν λεπτομερή σχέδια για την έξοδο τους από την αγορά μέχρι τις 6 μ.μ. στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Economic Information Daily. Ανέφερε επίσης ότι οι αντίστοιχες πλατφόρμες στη Σανγκάη ενημερώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Η BTC China, που εδρεύει στη Σανγκάη και είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών bitcoin στη χώρα, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα. Ακολούθησαν οι πλατφόρμες συναλλαγών Huobi και OKCoin, οι οποίες ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι θα ειδοποιήσουν όλους τους χρήστες να σταματήσουν τις συναλλαγές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέταξε στις 4 Σεπτεμβρίου να σταματήσουν τελείως οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO), ένα σύστημα άντλησης κεφαλαίων μέσω ψηφιακών νομισμάτων, μέσω του οποίου οι νεοφυείς εταιρίες τεχνολογίας εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα ή μάρκες και τα προσφέρουν στους επενδυτές με αντάλλαγμα κεφάλαια.

"Οι ICO είναι ουσιαστικά ένας τύπος μη εξουσιοδοτημένης και παράνομης άντλησης δημόσιων κεφαλαίων για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες όπως οικονομική απάτη και πυραμίδες", ανέφερε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).

"Οι πλατφόρμες συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα πρέπει να ρυθμιστούν, διότι έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για τους απατεώνες που αποσπούν χρήματα από αφελείς επενδυτές με την μορφή των ICO", δήλωσε ο Λι Αϊτζούν, ειδικός στη νομοθεσία περί διαδικτυακής χρηματοδότησης στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Δικαίου της Κίνας.

Από τις αρχές του έτους, από τις 65 ICO που έγιναν στην Κίνα αντλήθηκαν 2,62 δισεκ. γιουάν (397,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από 105.000 επενδυτές, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την τεχνολογία χρηματοοικονομικής ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

"Οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων προσφέρουν επίσης κανάλια για ξέπλυμα χρήματος, για τη χρηματοδότηση εγκλημάτων και την παράκαμψη των συναλλαγματικών ελέγχων χωρίς αποτελεσματική εποπτεία", δήλωσε ο Σούε Χονγκγιάν από το Suning Financial Research Institute.

Οι απαγορεύσεις της Κίνας για τις ICO και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία για τον περιορισμό των οικονομικών κινδύνων της χώρας, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των χρεών και τα νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα αποτελούν πρόκληση για τους ρυθμιστικούς της κανόνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ