7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Στο ναδίρ οι σχέσεις Βρυξελλών - Μόσχας

Στο ναδίρ οι σχέσεις Βρυξελλών - Μόσχας
APimages

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη ρωσική κυβέρνηση είναι στο ναδίρ, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος συναντά τον Αμερικανό ομόλογό του στη Γενεύη. Ο Ζ.Μπορέλ σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ενωθεί απέναντι στη Μόσχα.

Απέναντι στη Μόσχα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενωθεί ώστε να μπορεί ταυτόχρονα να «ανταπαντήσει, να δεσμεύσει και να κάνει διάλογο», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη ρωσική κυβέρνηση είναι στο ναδίρ, διαπίστωσε, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για μια νέα προσέγγιση των σχέσεων με τη Ρωσία, η οποία του ζητήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Ιουνίου.

«Αυτά τα τρία ρήματα αντιπροσωπεύουν τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας», επέμεινε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Είναι τρία όργανα μιας ορχήστρας που πρέπει να παίζουν ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

«Ελπίζω πως οι συστάσεις αυτές θα εγκριθούν ομόφωνα. Θα πρέπει στη συνέχεια να τις εμπλουτίσουμε, να τις καταστήσουμε συγκεκριμένες», εξήγησε.

«Αν τα κράτη μέλη εγκρίνουν αυτές τις συστάσεις, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να τηρηθούν και να μην αφήσουν τη Ρωσία να μας διχάσει», υπογράμμισε.

Η ΕΕ να επιδείξει ενότητα

«Η Ρωσία δεν θέλει να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτιμά να μιλάει απευθείας με ορισμένα από τα μέλη της, εκείνα που έχουν κάποια σημασία στα μάτια της. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ενότητα προκειμένου να δεσμεύσει τη Ρωσία να συζητήσει με την ΕΕ», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, η ΕΕ δεν καταφέρνει πάντα να βρίσκει την ενότητα. Κάθε κράτος έχει τα συμφέροντά του και ορισμένα ενεργούν μόνα τους», είχε πει σε συνέντευξη στο AFP στα τέλη Μαΐου στη Λισαβόνα.

Μοχλοί πίεσης

Οι Ευρωπαίοι έχουν μοχλούς πίεσης εναντίον της Ρωσίας, εκτίμησε. «Το 75% των άμεσων επενδύσεων στη Ρωσία πραγματοποιείται από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», υπογράμμισε. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις ανέρχονταν σε 311,4 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ρωσία εξαρτάται, εξάλλου, από τις εξαγωγές αερίου και πετρελαίου, που αποτελούν το 40% του προϋπολογισμού της, και η ΕΕ είναι μεγάλος εισαγωγέας», πρόσθεσε. Οι αγορές αυτές στη Ρωσία αποτελούν το 40% των εισαγωγών αερίου και το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ και αποτελούν το 25% του ΑΕΠ της Ρωσίας.

Ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία είναι ένα από τα σημεία διαφωνίας στο εσωτερικό της ΕΕ.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να πω τι πρέπει να κάνει η Γερμανία», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά «ο Nord Stream 2 δεν είναι προτεραιότητα για την ΕΕ γιατί δεν βελτιώνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της ΕΕ», είπε.

Η στρατηγική που προτείνει ο Ζοζέπ Μπορέλ δημοσιοποιήθηκε κατά την έναρξη της συνάντησης της Γενεύης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει στον Ρώσο ομόλογό του τις «κόκκινες γραμμές» που ενέκριναν χθες, Τρίτη, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.