Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές - Κορονοϊός και Brexit έριξαν τη σκιά τους

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές - Κορονοϊός και Brexit έριξαν τη σκιά τους

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν την Παρασκευή οι ευρωαγορές καθώς η διασπορά το κορονοϊού σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και το επικείμενο Brexit, έριξαν τη σκιά τους στις διαθέσεις των επενδυτών. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 1% χαμηλότερα, με τους βασικούς πόρους να σημειώνουν απώλειες 1,7%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,31% και 175 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC υποχώρησε 1,11% και 65 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE κατέγραψε απώλειες 1,35 και 95 μονάδων.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 2,29% στις 23.237 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 9.367 μονάδες με πτώση 1,16%.

Καθώς η διασπορά του κορονοϊού αφορά πλέον και ευρωπαϊκές χώρες, με νέα κρούσματα να δηλώνονται σε Ιταλία, Γερμανία και Βρετανία, η ανησυχία αντικατοπτρίζεται και στις αγορές. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό ανέρχεται στους 213, όλοι στην Κίνα.

Σήμερα, είναι επίσης μια ιστορική ημέρα καθώς είναι η τελευταία ημέρα παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ολοκληρώθηκε μετά από 3μιση χρόνια η διαδικασία του Brexit. Μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης ήδη έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.  

Οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές ενισχύθηκαν καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή αποκάλυψαν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ σε ετήσια 1,0%, σύμφωνα με την Eurostat, κάτω από τις εκτιμήσεις αναλυτών του Reuters για αύξηση 0,2% και 1,1% αντίστοιχα.