7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ τη Δευτέρα ο Σκρέκας

Στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ τη Δευτέρα ο Σκρέκας
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Το Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι θα επισκεφθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να συντονίσει σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος που δοκιμάζεται από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που πλήττει ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.

Για τον λόγο αυτόν, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου. 

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κ. Σκρέκα με τη συμμετοχή διαχειριστών, ΡΑΕ, ΔΕΗ, ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, για την οποία ενημερώθηκε και η Πολιτική Προστασία, με τις προβλέψεις να είναι ανησυχητικές.

Στην αιχμή της ζήτησης, γύρω στις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας και ενώ ο καύσωνας θα βρίσκεται στην κορύφωσή του, η εκτίμηση είναι ότι η κατανάλωση θα φτάσει στα 9.600 MW, νούμερο σημαντικά αυξημένο από τον μέσο όρο της μέγιστης ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2021 που ανήλθε σε 8.115 MW.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απευθύνει έκκληση  στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες, όταν αναμένεται να κορυφωθεί το φαινόμενο του καύσωνα.  

Οδηγίες προς τους πολίτες 

Λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών και ενόψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα παρακαλούνται οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να: 

  • Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής). 
     
  • Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς. 
     
  • Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.  
     
  • Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.