Στο έλεος της κακοκαιρίας και πάλι η Κρήτη

Στο έλεος της κακοκαιρίας και πάλι η Κρήτη

Βροχή, ομίχλη και κατολισθήσεις στην ανατολική Κρήτη προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ από την ορμητική φορά των νερών παρασύρθηκαν αυτοκίνητα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει το ποτάμι που περνά κάτω από τη γέφυρα Μύρτου, στην Ιεράπετρα και πλέον υπάρχει ανησυχία κατάρρευσης της γέφυρας που μετρά έναν αιώνα ζωής.

Σχεδόν απροσπέλαστος ήταν, νωρίτερα, ο δρόμος από Μάρθα προς Βιάννο, λόγω κατολισθήσεων ενώ μέσα στη Βιάννο, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού, που περνά μέσα από το χωριό, δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, αναφέρει το ekriti.gr, ενώ στα στα νότια του νομού Ηρακλείου, ο ποταμός Αναποδάρης υπερχείλισε και μετά το Δεμάτι η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο της δημοτικής οδού από Κερατόκαμπο προς ''Αρβη, της δημοτικής οδού από ''Αρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα, της γέφυρας στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο και από τα Τέρτσα προς Μύρτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου - Βουτών, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός λόγω καθιζήσεων.

 

Επίσης, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο από Καβούσι προς Σητεία μετά τον Πλάτανο όπως και στο δρόμο Ηρακλείου – Μεσαράς, χωρίς να έχουν κλείσει οι δρόμοι, ενώ φορτηγά είναι ακινητοποιημένα ανάμεσα σε Τουρλωτή - Λάστρος. Ακόμα στη Ζήρο, πλημμύρισαν χωράφια και πέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα στον δρόμο προς τον Αθερινόλακκο.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα. Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανιά κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Ακτοπλοϊκές γραμμές

Τα προβλήματα εντοπίζονται στα δρομολόγια κυρίως προς τον Αργοσαρωνικό, καθώς δεν φεύγουν τα «δελφίνια», ενώ με απόφαση πλοιάρχου γίνονται τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Κλειστή είναι η γραμμή Ρίο- Αντίρριο. Καλό είναι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα να επικοινωνούν με τα τουριστικά πρακτορεία και τις εταιρείες, ώστε να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια.

Φωτογραφία: ekriti.gr