Στο δρόμο της απαγόρευσης της Huawei το Tik Tok;

Στο δρόμο της απαγόρευσης της Huawei το Tik Tok;

Το TikTok, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο με περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια λήψεις παγκοσμίως, αντιμετωπίζει απειλές ή απαγορεύσεις από όλο και περισσότερες χώρες εν μέσω ισχυρισμών για παραβίαση του απορρήτου των χρηστών. 

Το Tik Tok λανσαρίστηκε το 2016 από την Κινεζικό κολοσσό ByteDance και από το 2018 επεκτάθηκε στην διεθνή αγορά. Επί της ουσίας είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και ανταλλαγής σύντομων βίντεο. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μικρά μουσικά βίντεο από 3 έως 15 δευτερόλεπτα και σύντομα βίντεο που παίζουν σε λούπα από 3 έως 60 δευτερόλεπτα. Έχει αρκετές διαφορές συγκριτικά με το Instagram, αφού η εναλλαγή στα βίντεο γίνεται με ένα σκρολάρισμα πάνω και κάτω και όχι προς τα αριστερά και δεξιά, όπως στα πιο «παραδοσιακά» κοινωνικά δίκτυα.

Η αυξανόμενη επιρροή που έχει το Tik Tok του δίνει μια δύναμη που δεν μπορεί να αγνοηθεί από καμία κυβέρνηση. Στις ΗΠΑ, το TikTok έχει γίνει μέρος της πολιτικής συζήτησης, ενώ η Ινδία αναγκάστηκε να απαγορεύσει την εφαρμογή κατηγορώντας την εταιρεία «μακρύ χέρι» της Κίνας. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν η απαγόρευση της Ινδίας και η πρόθεση των ΗΠΑ να την αποκλείσουν αποτελούν προπομπός αντίστοιχων κινήσεων σε άλλες χώρες, αν δηλαδή το Tik Tok θα γίνει η νέα Huawei. 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Tραμπ ξεκίνησε έρευνα για λόγους εθνικής ασφαλείας σχετικά με την απόκτηση της εφαρμογής Musical.ly από την ByteDance, η οποία συγχωνεύτηκε με το TikTok, όπως είχε αποκαλύψει το Reuters τον Νοέμβριο.

Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τη  απαγόρευση κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του TikTok.

«Δεν θέλω να βγω μπροστά από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά είναι κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο Fox News.

Αμερικανοί βουλευτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων χρηστών του TikTok, λέγοντας ότι έχουν θορυβηθεί από τους κινεζικούς νόμους που απαιτούν από τις εγχώριες εταιρείες «να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με τη διαχείριση πληροφοριών που ελέγχεται από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα». O σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο αποκάλεσε την κίνηση του Tik Tok να προσλάβει το πρώην στέλεχος της Disney Κέβιν Μάγιερ ως «προπετασμα καπνού».

Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ανακοίνωσε ότι το Tik Tok θα βρεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο σχετικά με τις πολιτικές απορρήτου της, μετά από την απόφαση των επικεφαλής προστασίας δεδομένων των Βρυξελλών να προχωρήσουν σε έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εταιρεία προχωρά κανονικά τα σχέδια της μεταξύ των οποίων είναι η επέκταση στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του CNBC, η εταιρεία προγραμματίζει μια επιθετική πολιτική προσλήψεων, η οποία θα φτάσει τις 10.000 υπαλλήλους, από περίπου 1.400 άτομα σήμερα, την ώρα που στην αρχή τους έτους είχε μόνο 500 στελέχη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.