Στις αγορές με 30ετές ομόλογο η Ελλάδα

Στις αγορές με 30ετές ομόλογο η Ελλάδα

Έξοδο στις αγορές με 30ετές ομόλογο πραγματοποιεί το ελληνικό Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα και να αντλήσει κεφάλαια με χαμηλότοκο δανεισμό. Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan and Εθνική Τράπεζα να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Ημερομηνία λήξης του ομολόγου θα είναι ο Ιανουάριος του 2052, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες των αγορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει ενώ το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο. Παρότι δεν είναι γνωστό το ποσό για το οποίο βγαίνει για δανεισμό το ελληνικό δημόσιο - καθώς αυτό θα καθοριστεί από τη ζήτηση - εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί να αντληθεί ποσό τουλάχιστον 1,5 έως 2 δισ. ευρώ.

Η κίνηση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου, το πρώτο μετά την κρίση, αν εξαιρεθεί το swap του ελληνικού δημοσίου – τραπεζών με 30ετές ομόλογο, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπορούν να σηκώσουν το βάρος της έκδοσης καθώς η εμπιστοσύνη προς την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έχει ανακτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το Δημόσιο θα μπορούσε να επιδιώξει επιτόκια κοντά στο 1,5%.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση ελληνικού τίτλου, το 10ετές ομόλογο στις 26 Ιανουαρίου για το οποίο παρουσιάστηκε μεγάλη ζήτηση και το δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως εκτιμάται η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει από τις αγορές συνολικά έως 12 δισ. ευρω εντός του 2021.