Στην τελική ευθεία το σχέδιο για επέκταση λειτουργίας των παιδικών σταθμών μέχρι τις 18:00
Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για επέκταση λειτουργίας των παιδικών σταθμών μέχρι τις 18:00

Κρίσιμο χαρακτήρισε το δημογραφικό πρόβλημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό - Η Μεγάλη Πρόκληση», σημειώνοντας ότι οι ειδικοί το αναφέρουν ως ωρολογιακή βόμβα οι δείκτες της οποίας κινούνται γρήγορα και καλούμαστε να σταματήσουμε. 

Όπως ανέφερε δεν είναι αμιγώς ένα ελληνικό φαινόμενο καθώς παρατηρείται στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχει έκρηξη των γεννήσεων κάτι που αποτελεί μια παγκόσμια αντίφαση. «Αποτυπώνονται όλες οι αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τον ορισμό αρμοδίου υπουργικού χαρτοφυλακίου για το ζήτημα του δημογραφικού και των ζητημάτων της οικογένειας ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου για το συντονισμό όλων των δράσεων και των σχετικών πρωτοβουλιών, που διατρέχουν οριζόντια τις σχετικές υπηρεσίες και τα υπουργεία.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης με τις οποίες θα βοηθηθούν οι νέοι γονείς ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία  επέκταση ωραρίου των παιδικών σταθμών μέχρι τις 6 το απόγευμα αλλά και η στελέχωση των μονάδων υγείας και κυρίως των νησιών από γυναικολόγους και παιδίατρους.  

Στη συνέχεια σημείωσε ότι καταγράφεται αντιστροφή του brain drain καθώς στη χώρα μας γίνονται σημαντικές επενδύσεις όπως αυτή της Pfizer. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση από το κράτος στους νέους γονείς και στο επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Παράλληλα, όπως είπε, παρέχεται βοήθεια στους εργαζόμενους γονείς όπως με τον θεσμό των «νταντάδων της γειτονιάς».

Όπως είπε μέχρι τέλος Ιουνίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως για παράδειγμα η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη.

«Βασική μας προτεραιότητα είναι εξασφάλιση βασικής στέγης για τους νέους ανθρώπους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως είπε το κόστος για την αγορά νέου σπιτιού έχει αυξηθεί πολύ. Μελετάμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε μέσο που έχει το δημόσιο είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχω καλέσει επανειλημμένα όλα τα κόμματα της Βουλής σε διάλογο για να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά», συμπλήρωσε, και ανέφερε ότι ο πρώτος και μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οικονομικός και κοινωνικός, καθώς υπάρχει μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών.

Γερνάει ο πληθυσμός και πλήττεται το σύστημα υγείας και το συνταξιοδοτικό, υπονομεύεται η δυνατότητα της χώρας να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, ειδικά σε μια συγκυρία που ο πλανήτης βρίσκεται σε μια παγκόσμια αναταραχή, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι στη δύσκολη δεκαετία της κρίσης ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 450.000 ανθρώπους καθώς ήταν αρνητικό το ισοζύγιο θανάτων και γεννήσεων ενώ πολλοί ήταν οι συμπολίτες μας με υψηλή μόρφωση που έφυγαν στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε ο λόγος που οι Έλληνες έφυγαν δεν ήταν μόνο η αναζήτηση δουλειάς αλλά η αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ένας τόπος αναξιοκρατίας. Χρειάζεται να παλέψουμε για μια πιο δίκαιη Ελλάδα τόνισε.Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με το 1980 η μέση ηλικίας της γυναίκας που αποκτά το πρώτο της παιδί ήταν τα 24 έτη ενώ σήμερα είναι τα 31. «Πρέπει να δούμε το πρόβλημα κατάματα» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα επόμενα 22 χρόνια σύμφωνα με τις μελέτες εκτιμάται ότι ο ισοζύγιο θανάτων γεννήσεων θα είναι αρνητικό.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε όπως είπε με μια σύντομη νύξη σε ένα σύνθετο κεφάλαιο που πρέπει να ανοίξει χωρίς προκαταλήψεις. Αναφέρθηκε στην ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών. 

Όπως σημείωσε καθυστερούν έργα καθώς δεν υπάρχουν εργατικά χέρια ενώ υποστήριξε ότι η αφομοίωση των μεταναστών θα ανακουφίσει την ελληνική κοινωνία κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα των Αλβανών μεταναστών που πλέον τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει λαμβάνοντας την ελληνική παιδεία.

Ωστόσο τόνισε ότι αυτή η πολιτική δεν θα αφήσει κανέναν στο περιθώριο. Οι Έλληνες νέοι θα μπορούν να βρίσκουν δουλειά και δε θα παρατηρούνται φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα. «Επείγει να ανοίξει η συζήτηση» τόνισε ο πρωθυπουργός.  «Με εθνική αυτοπεποίθηση να προχωρήσουμε» πρόσθεσε. 

«Η πολιτεία εργάζεται για την επίλυσή του, χρειάζεται η συστράτευση όλων των πολιτικών κομμάτων» τόνισε.