Στην τελική ευθεία για την ανοσία, χωρίς χώρο για εφησυχασμό
Σαρηγιάννης, Μαγιορκίνης στο Liberal

Στην τελική ευθεία για την ανοσία, χωρίς χώρο για εφησυχασμό

Με περισσότερους από 110.000 εμβολιασμούς να γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση στην επικράτεια (και προχθεσινό ρεκόρ ημέρας τους 114. 680 εμβολιασμούς), ήδη 1.143.686 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τη 2η δόση στη χώρα μας, ενώ άλλα 2.391.526 άτομα έχουν κάνει τη 1η δόση. Διανύουμε πλέον την τελική ευθεία για τη δημιουργία της ανοσίας ενάντια στη covid, επιταχύνοντας το βήμα καθώς προχωράμε προς το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες, με κομβικό σημείο τη 14η Μαΐου, ημέρα που σηκώνει αυλαία ο τουρισμός.

Σε ένα μήνα αναμένεται να μειωθούν σε 3ψήφιο αριθμό τα ημερήσια κρούσματα

Ωστόσο, το τμήμα της διαδρομής που μας απομένει αν και συγκριτικά μικρό σε σχέση με τον Μαραθώνιο που καλύψαμε τους προηγούμενους μήνες είναι κρίσιμο και δεν αφήνει περιθώρια για λάθη, καθώς τα λάθη θα μας πάνε πολλά χιλιόμετρα πίσω. Παρότι οι δείκτες της πανδημίας παρουσιάζουν σταδιακή κάμψη - ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 4,3%, τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν κάτω από τα 20.000, το ιικό φορτίο στα λύματα μειώθηκε κι αυτό και για πρώτη φορά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία (με μέσο όρο τις 391 εισαγωγές) κατέστη μικρότερος από τα εξιτήρια - δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να εφησυχάσουμε.

Παρατηρώντας την εξέλιξη των μοντέλων που στηρίζονται στο ιικό φορτίο των λυμάτων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνει πως θα χρειαστεί να περάσει ένας μήνας ακόμα για να κατέβουμε σε 3ψήφιο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή σε ημερήσια κρούσματα κάτω των χιλίων.

Από τη μεριά του ο πνευμονολόγος Ευάγγελος Μπαλής, διευθυντής της κλινικής Covid του νοσοκομείου «ο Ευαγγελισμός», υπογραμμίζει πως η αποκλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο ΕΣΥ μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί από την αύξηση των κρουσμάτων που μοιραία θα προκληθεί από το διαδοχικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων στην κοινότητα είναι ακόμα χαμηλό - κυμαίνεται στο 22% - και δεν επαρκεί για να μας προσφέρει ένα πρώτο τείχος προστασίας. Επίσης, το Rt είναι κοντά στη μονάδα, ενώ όπως προσθέτει η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου δεν έχουμε ακόμα δει τα κρούσματα από τους συνωστισμούς των ημερών του Πάσχα.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στέλνει το δικό της μήνυμα στην κοινωνία παροτρύνοντας όλους τους πολίτες από τις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr να κλείσουν το ραντεβού τους με το σωτήριο εμβόλιο και να μη χρονοτριβούν, ούτε να θεωρούν εσφαλμένα ότι αφού οι εμβολιασμοί προχωρούν ικανοποιητικά, δε χρειάζεται να εμβολιαστούμε όλοι.

Επιβεβλημένος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε Δομές Φροντίδας

Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες ημέρες το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ανεβάσει ταχύτητες αλλά σε γενικές γραμμές και παρά τη μαζική προσέλευση των νεότερων ατόμων στα εμβολιαστικά κέντρα, είμαστε ακόμα πολύ πίσω στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των υγειονομικών. Ο πνευμονολόγος Ευάγγελος Μπαλής επισημαίνει πως η Ιταλία έκανε τη σωστή κίνηση καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών - κάτι που και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τον προσεχή Σεπτέμβριο - ενώ ο γιατρός θεωρεί ότι πέρα από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός και για όσους εργάζονται σε Δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Στο εύλογο ερώτημα πολλών πολιτών αν θα υπάρχουν προνόμια για τους εμβολιασμένους ώστε να λειτουργήσουν σαν «κίνητρα» για τον covid εμβολιασμό η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου απαντά πως το ζήτημα αυτό συζητιέται εντόνως το τελευταίο διάστημα στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις στο προσεχές διάστημα για οφέλη που θα αφορούν τους εμβολιασμένους πολίτες όπως συμμετοχή σε γυμναστήρια, συναυλίες κτλ.

Προβληματισμένος για την εύθραυστη κάμψη της επιδημιολογικής καμπύλης που μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί είναι και ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης που θυμίζει πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας δηλαδή τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων και της υγιεινής των χεριών, ενώ προσθέτει πως η εικόνα μέσα στα νοσοκομεία μιλά από μόνη της για την αξία του εμβολιασμού.

Έτσι, το 95% των ατόμων που νοσηλεύονται με βαριά λοίμωξη covid σε κλινική covid ή ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, το 25% των διασωληνωμένων ασθενών είναι πλέον μικρότερης ηλικίας άτομα (45-55 ετών) και στα άτομα 65 ετών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο θανάτου σε ποσοστό 20% αν προσβληθούν από τη λοίμωξη covid, η πιθανότητα θανάτου μειώνεται κατά 20 φορές με τον εμβολιασμό.

Τι μας διδάσκει η σύγκριση με το Ισραήλ και πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Το Ισραήλ, η χώρα παγκόσμια πρωταθλήτρια στους covid εμβολιασμούς άνοιξε τις οικονομικές της δραστηριότητες μετά το πρώτο 20ημερο του Φεβρουαρίου και μαζί επέτρεψε και τις ελεύθερες μετακινήσεις, όταν ήδη οι μισοί Ισραηλινοί είχαν λάβει την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου. Δηλαδή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τη 1η δόση ήταν κοντά στο 50%, ενώ στη χώρα μας σήμερα η αντίστοιχη εμβολιαστική κάλυψη είναι σχεδόν 28 μονάδες κάτω, στο 22%.

Κατ’ αναλογία το πρώτο τείχος ανοσίας θα έχει ολοκληρωθεί όταν θα έχουν εμβολιαστεί με μια δόση οι μισοί Έλληνες, ένα ποσοστό που θα συμπεριλαμβάνει και το 10% του πληθυσμού που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία, μετά από νόσηση. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, όταν θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού (μαζί και με το 10% που θα έχει αναπτύξει φυσική ανοσία) θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας τα μέτρα προστασίας και κυρίως να πετάξουμε τις μάσκες (ακόμα και όταν θα βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους).

Ο Ηλίας Μόσιαλος πιστεύει πως αυτό θα συμβεί στο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε όμως έχουμε ακόμα δρόμο και θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, αν και μέσα στο καλοκαίρι κι όσο θα πλησιάζουμε προς τον εμβολιασμό του 50% του πληθυσμού (το ορόσημο που είχε βάλει για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και το Ισραήλ), θα μπορέσουμε να απαλλαχθούμε από τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Στο αγωνιώδες ερώτημα, πότε θα γίνει αυτό ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει, αλλά η εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ΕΞΩ χωρίς μάσκα από τα τέλη Ιουνίου και μετά.