Στην Κύπρο το Σάββατο ο Πομπέο - «Απόσυρση των στρατιωτικών μέσων για να αρχίσει διάλογος»

Στην Κύπρο το Σάββατο ο Πομπέο - «Απόσυρση των στρατιωτικών μέσων για να αρχίσει διάλογος»
APImages

Ταξίδι - αστραπή θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στη Λευκωσία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, εν μέσω των κλιμακούμενων προκλήσεων Τουρκίας στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι διπλωματικές προσπάθειές του «θα υποστηριχθούν από τα τηλεφωνήματα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Η διαμάχη πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο του, όπως ανέφερε το AFP. Θα δουλέψω λοιπόν και σε αυτό το έργο, προσπαθώντας να βεβαιωθώ ότι κατανοώ τους κινδύνους που συνδέονται με την προοπτική του λαού της Κύπρου», είπε.

Ο Πομπέο αναγνώρισε τη Γερμανία ότι επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις προσθέτοντας ότι η Γαλλία η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή, έχει υποστηρίξει ένθερμα την Ελλάδα και την Κύπρο. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά μέσα που βρίσκονται στην περιοχή θα αποσυρθούν έτσι ώστε αυτές οι συνομιλίες να πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Πομπέο