Στην αντεπίθεση κατά του κορονοϊού με συνδρομή Ελλήνων επιστημόνων

Στην αντεπίθεση κατά του κορονοϊού με συνδρομή Ελλήνων επιστημόνων

Ένα ευρύ θεραπευτικό πρωτόκολλο για την προστασία των ασθενών από τον νέο κορονοϊό, ξεκινά στη χώρα μας, με ότι διαθέσιμο φάρμακο υπάρχει και από τη χρήση του έχει διαφανεί κάποια αποτελεσματικότητα έναντι του ιού.

Η μέριμνα δεν αφορά μόνο τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά και τους λοιπούς ασθενείς, που βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και πιθανότατα δεν έχουν κάνει τεστ για επιβεβαίωση της νόσου.

Την έναρξη του πρωτοκόλλου για τους νοσηλευόμενους, προανήγγηλε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την έναρξη κλινικής μελέτης για την προστασία καρδιολογικών ασθενών που ασθενούν από τον ιό και χρειάζονται να προλάβουν την προσβολή του μυοκαρδίου.

Από την πλευρά της Πολιτείας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε έξι κέντρα υγείας της Αττικής, τα οποία έχουν διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα νοσοκομεία αναφοράς για τον covid - 19. Τα κέντρα υγείας είναι αυτά της Λ. Αλεξάνδρας, Βύρωνα, Ραφήνας, Περιστερίου, Καλυβίων και Καμινίων.

Οι ασθενείς θα μπορούν να προσέρχονται σε αυτά από την ερχόμενη, προκειμένου να τους παρέχεται η αναγκαία ιατρική φροντίδα και να αποφασίζεται αν χρειάζεται να τους δοθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή ή όχι ή αν χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Η δράση αυτή, όπως δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα συνδυαστεί με ένα συνολικό Μητρώο Ασθενών για covid - 19, που ήδη δημιουργείται. 

Τα μητρώα ασθενών δημιουργούνται για την καταγραφή των δεδομένων των νόσων και την πορεία των ασθενών, ανάλογα με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο της περίθαλψής τους. Τα δεδομένα που συλλέγονται αξιοποιούνται για την διαπίστωση των βέλτιστων θεραπευτικών μεθόδων, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις στις οικονομίες των συστημάτων υγείας.

Οι δύο προσπάθειες με το θεραπευτικό πρωτόκολλο των νοσηλευομένων και η διευκόλυνση πρόσβασης των ήπιων περιστατικών από το σπίτι σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας σε συνδυασμό με την συνδρομή των οικογενειακών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, συνιστούν μια προσπάθεια από την Πολιτεία σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα της χώρας να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός επιθετικά, πέραν των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης τα οποία αφορούν την πρόληψη από τον ιό, με στόχο την μείωση της ανάγκης για μαζική ροή των ασθενών προς το σύστημα υγείας.

Το νέο πρωτόκολλο για τη θεραπεία των ασθενών, ανέλυσε στο Liberal ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με αυτό, στους ασθενείς σε πρώιμο στάδιο θα χορηγείται χλωροκίνη, προκειμένου να αξιοποιηθεί η προστασία που δίνει το φάρμακο στην αρχή της νόσου. Πάντα βέβαια με την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση.

Ανάλογα με το προφίλ του ασθενή θα δίνεται ταυτόχρονα και αζιθρομυκίνη, ένα αντιβιοτικό που έχει αποδειχθεί ότι µειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης των ασθενών µε λοιμώξεις από ιούς.

Παράλληλα, στους καρδιοπαθείς θα χορηγείται κολχικίνη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που επιδεικνύει προστατευτική δράση στην καρδιά.

Για τους σοβαρά ασθενείς, η χώρα μας βρίσκεται σε αναμονή για την παραλαβή ρεμντενσιβίρης, στο πλαίσιο του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης της παρασκευάστριας φαρμακευτικής εταιρίας Gilead.

Ευρεία κλινική μελέτη

Σε ότι αφορά την κολχικίνη, μετά την έγκριση από τον ΕΟΔΥ και τον ΕΟΦ, ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα ευρεία κλινική μελέτη στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας, σε συνεργασία με άλλα τρία Κέντρα του εξωτερικού, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale, του Πανεπιστημίου της Βαλένθια της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Humanitas του Μιλάνου της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention) συμμετέχουν οι διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι λοιμωξιολόγοι, καρδιολόγοι, επιδημιολόγοι, πνευμονολόγοι και εντατικολόγοι κ.κ.: Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης, Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Όπως εξήγησε στο Liberal o καθ. Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, οι πνεύμονες και η καρδιά είναι δυο όργανα που είναι απόλυτα συνδεδεμένα, οπότε όταν προσβάλλεται το ένα, αναπόφευκτα, επηρεάζεται και το άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο covid - 19, πλήττει τους πνεύμονες του ασθενή, όμως στην εξέλιξή του, οδηγεί σε προσβολή του μυοκαρδίου. 

«Εδώ και 10 χρόνια ερευνούμε τη δράση της κολχικίνης, η οποία έχει δείξει σημαντική προστατευτική δράση στην περικαρδίτιδα, στην επαναστένωση των στεντ, στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πρόκειται για ένα φάρμακο ασφαλές, που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια. Τώρα ξεκινάμε να το χορηγούμε στους καρδιοπαθείς με covid - 19, αρκετά νωρίς, στην προσπάθεια να προλάβουμε να μην μπει ο ασθενής στην εντατική και να βοηθήσουμε τον οργανισμό του στη μάχη που δίνει, δεδομένου ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό οι πνεύμονές του», αναφέρει χαρακτηριστικά.