Στην Αίγινα ο ΠτΔ για την επέτειο άφιξης και ορκωμοσίας του Ιω. Καποδίστρια ως Πρώτου Κυβερνήτη

Στην Αίγινα ο ΠτΔ για την επέτειο άφιξης και ορκωμοσίας του Ιω. Καποδίστρια ως Πρώτου Κυβερνήτη

Στην Αίγινα μετέβη σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επετείου άφιξης και ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα ως Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος στις 26 Ιανουαρίου του 1828.

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια, ιδίως κατά τη σημερινή, πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία, δεν ανήκει μόνο στην ιστορία. Αποτελεί, για όλους μας, δείκτη πορείας, προκειμένου να αντιληφθούμε, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, για την Ελλάδα μας αυτό που συμπυκνώνει καιρίως ένας άλλος ποιητικός στίχος, του Ιωάννη Πολέμη: "Τι έχασε, τι έχει, τι της πρέπει"».

Αναφερόμενος στη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην ανόρθωση και ανασύνταξη της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε: «Αφήνοντας πίσω του μία λαμπρή κι ακόμη περισσότερα υποσχόμενη, άνετη, σταδιοδρομία διπλωμάτη στην τσαρική ρωσική αυλή, ο Ιωάννης Καποδίστριας έφθανε στην Αίγινα και ορκιζόταν Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, στις 26 Ιανουαρίου 1828, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ελεύθερης, μα μικρής και ρημαγμένης πατρίδας, για την ανόρθωση και ανασύνταξή της».

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο Ιωάννης Καποδίστριας «αφιέρωσε, κυριολεκτικώς, τον εαυτό του στον ιερό αυτό σκοπό βάζοντας, πάνω από τα ερείπια, τις βάσεις για μία Ελλάδα αντάξια του παρελθόντος της αλλά και της προοπτικής της. Ακαταπόνητος και αποφασιστικός, εργάσθηκε "με λογισμό και μ'' όνειρο", για να θυμηθούμε τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους". Μόλις τριάμισι χρόνια αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, η δολοφονία του στο Ναύπλιο έβαλε θλιβερό τέλος στο μεγαλόπνοο έργο του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο νησί της Αίγινας με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος, Δ. Μούρτζης και τον συνόδευσε στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Αιγίνης. Ακολούθησε η απόδοση τιμών και η επίσημη υποδοχή και αμέσως μετά δοξολογία. Στη συνέχεια, ο καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Νικόλαος Καραπιδάκης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθως ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, Εφραίμ, απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο κ. Παυλόπουλος στη συνέχεια μετέβει στο δημαρχείο της Αίγινας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αιγίνης και του επιδόθηκε το Χρυσό Κλειδί της Πόλης, ενώ το πρόγραμμά του στο νησί θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ