Βρετανία: Στη δικαιοσύνη οι αεροπορικές κατά της κυβέρνησης για την καραντίνα στους ταξιδιώτες

Στη δικαιοσύνη οι αεροπορικές κατά της κυβέρνησης για την καραντίνα στους ταξιδιώτες

Η British Airways, η EasyJet και η Ryanair κατέφυγαν σήμερα στη δικαιοσύνη εναντίον της επιβολής καραντίνας που έχει αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση.

Οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταργηθεί ο κανόνας επιβολής καραντίνας 14 ημερών για όσους φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό, που, σύμφωνα με τις εταιρείες, θα αποθαρρύνει τα ταξίδια και θα απειλήσει περισσότερες θέσεις εργασίας.

Οι δικηγόροι των εταιρειών ζητούν να προσκομίσει η κυβέρνηση επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν την επιβολή της καραντίνας σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση για δικαστικό έλεγχο.

Ο επικεφαλής της βρετανικής επιστημονικής επιτροπής είχε δηλώσει νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η πολιτική αυτή ήταν απόφαση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι καραντίνες λειτουργούν καλύτερα για τον περιορισμό των ταξιδιών από χώρες με επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ.

Οι εταιρείες, στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν μια τόσο αυστηρή πολιτική.

Απορρίπτουν επίσης την ιδέα για «αερογέφυρες», λέγοντας ότι δεν έχουν δει προς το παρόν κανένα στοιχείο σχετικά με το πώς και πότε θα εφαρμοστούν.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «Ήταν από την αρχή σαφές ότι η πανδημία θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τον κανόνα της καραντίνας για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, και αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση των αεροπορικών εταιρειών.