7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ: Στέλνουν τεχνικό κλιμάκιο στην Αϊτή

Στέλνουν τεχνικό κλιμάκιο στην Αϊτή
Shutterstock

Οι ΗΠΑ στέλνουν μια τεχνική ομάδα σήμερα στην Αϊτή για να καθορίσει ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας στον τομέα της ασφάλειας και αλλού, μετά το αίτημα της Αϊτής για αμερικανική βοήθεια μετά τη δολοφονία του προέδρου της την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ενημερωθεί από την ομάδα όταν αυτή επιστρέψει και «μετά θα πάρει αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε στο Ρόιτερς ο ανώτερος αυτός αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Αϊτή έχει ζητήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ για τη διερεύνηση της επίθεσης που στοίχισε την Τετάρτη τη ζωή του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ μέσα στην κατοικία του στο Πορτ-ο-Πρενς, με αποτέλεσμα η νησιωτική χώρα να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην αναταραχή. Οι αρχές της Αϊτής έχουν δηλώσει πως δύο αϊτινής καταγωγής Αμερικανοί ήταν μεταξύ των ύποπτων δολοφόνων.

Δεν έγινε άμεσα σαφές ποιά αμερικανικά υπουργεία στέλνουν αντιπροσώπους στην Αϊτή ούτε για πόσο θα παραμείνουν εκεί. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η Ουάσινγκτον θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με τους περιφερειακούς εταίρους της και τα Ηνωμένα Έθνη.

Υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν νωρίτερα αρνηθεί το αίτημα της Αϊτής να στείλουν στρατεύματα, ενώ ο ΟΗΕ θα χρειαστεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να στείλει ένοπλες δ0υνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ