Στάινμαϊερ για αρνητές μασκών: Όσοι διαδηλώνουν φέρουν επίσης και ευθύνη

Στάινμαϊερ για αρνητές μασκών: Όσοι διαδηλώνουν φέρουν επίσης και ευθύνη

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ υπενθυμίζει στους αντιπάλους των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού την «ευθύνη» τους και τους κάλεσε να οριοθετηθούν από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τους αντισημίτες.

«Όσοι διαδηλώνουν φέρουν επίσης και ευθύνη. Όποιος κάνει χρήση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της έκφρασης δεν πρέπει να ταυτίζεται με τους εχθρούς της δημοκρατίας και όσους υποδαυλίζουν πολιτική αναταραχή, ούτε να επιτρέπει στον εαυτό του να εργαλειοποιείται από αυτούς», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με την ευκαιρία της έναρξης της Γερμανικής Ημέρας Νομικών στο Αμβούργο.

Ο Στάινμάιερ απέρριψε επίσης την κατηγορία περί δήθεν αυταρχικών περιορισμών της ελευθερίας λόγω της λήψης μέτρων κατά της επιδημίας του κορονοϊού. «Το κράτος δικαίου μας λειτουργεί. Εκτός αυτού υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά όταν ένα κράτος επιβάλλει εκτεταμένους περιορισμούς για την προστασία της υγείας των πολιτών του ή εάν αυτό γίνεται με σκοπό τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών. Για το τελευταίο δεν μπορεί καν να γίνεται λόγος, αφού πρόκειται για την καταπολέμηση μιας πανδημίας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Στάινμάιερ.