7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Σταϊκούρας: Καταβλήθηκαν 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.059 σεισμόπληκτους της Κρήτης

Σταϊκούρας: Καταβλήθηκαν 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.059 σεισμόπληκτους της Κρήτης

Στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.059 δικαιούχους, που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κρήτη, προέβη έως σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα: «Να συμπεριληφθούν όλοι οι οικισμοί και οι πληγείσες από τους σεισμούς επιχειρήσεις στην πλατφόρμα της arogi.gov.gr - Πληρωμές προκαταβολών», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί στην υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης για τους πληγέντες, αναφέροντας ενδεικτικά ότι:

1-Παρατείνεται και αναστέλλεται η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, όσων διαμένουν ή/και δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τον σεισμό.

2-Όσον αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες-μέλη της θα σταθούν αρωγοί -με κάθε πρόσφορο τρόπο- στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις, προχωρώντας -κατά περίπτωση- σε βραχυχρόνια αναστολή πληρωμών, προσωρινή ρύθμιση οφειλών, βραχυχρόνια αναστολή κατασχέσεων.

3-Έχει ήδη κατατεθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ένα πρώτο χρηματικό ποσό, που προορίζεται ειδικά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, για την επέκταση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα μέτρα στήριξης, είπε ότι «από 22 Οκτωβρίου, αίτηση στην πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλουν,

-πρώτον: για προκαταβολή έναντι επιχορήγησης, για τις ζημιές σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής, επιχειρήσεις όλου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και επιπλέον περιοχών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, που μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί στην περίμετρο,

-δεύτερον: για αποζημίωση οικοσκευής τα φυσικά πρόσωπα σε λοιπές περιοχές της Κρήτης που έχουν οριοθετηθεί και έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και,

-τρίτον: για προκαταβολή έναντι στεγαστικής συνδρομής ιδιοκτήτες κτιρίων με ζημιές λόγω του σεισμού σε άλλες περιοχές της Κρήτης που έχουν οριοθετηθεί και έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, για την καλύτερη και δικαιότερη κατανομή της στήριξης προς τους δικαιούχους πληγέντες, καθώς έχει πλέον προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία αυτοψιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατά τη δεύτερη φάση για την πληρωμή των ενισχύσεων, όλοι οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τα εξής δύο στοιχεία: (1) το Δελτίο Επανελέγχου του ακινήτου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το οποίο το κτίριο έχει κριθεί «κόκκινο», «κίτρινο» ή «πράσινο» ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς και, (2) το Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας του ακινήτου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το οποίο το κτίριο έχει κριθεί μη κατοικήσιμο σε περίπτωση που δεν έχει διενεργηθεί επανέλεγχος.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτά τα έγγραφα, «όπως θα ενημερωθούν από προσωποιημένο μήνυμα από την ΑΑΔΕ», θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να τα υποβάλουν και οι δικαιούχοι, που έχουν υποβάλει μέχρι τώρα αίτηση, είτε έχουν ήδη λάβει την ενίσχυση της πρώτης αρωγής, είτε όχι. Παρέχεται δε και η δυνατότητα τροποποίησης της υποβληθείσας αίτησης είπε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η σχετική προθεσμία παρατείνεται έως τις 15 Νοεμβρίου 2021.

Πολλαπλάσιες οι αιτήσεις συνδρομής από τα πληγέντα οικήματα

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής συμψηφίζεται με το τελικό ποσό στεγαστικής συνδρομής που θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, ότι το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών σε επιχειρήσεις συμψηφίζεται με το ποσό της επιχορήγησης όπως θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

Σε περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση δεν κριθεί τελικά δικαιούχος ή το ποσό που δικαιούται είναι μικρότερο, προβλέπεται η επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού. Και αντίστοιχα σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι τα χρήματα αυτά δίδονται με όρους και προϋποθέσεις, «γιατί πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα των φορολογουμένων».

Σημείωσε, δε, ότι «στις πυρκαγιές του Αυγούστου υπάρχει δήμος στην περιοχή της Αχαΐας που οι έλεγχοι έδειξαν καταστροφή σε 28 οικήματα και έχουν γίνει 255 αιτήσεις. Υπάρχουν δήμοι, δύο δήμοι, στην ανατολική Αττική που οι έλεγχοι έδειξαν ζημία σε 439 και 355 οικήματα και οι αιτήσεις 1.136 και 1.050. Υπάρχουν δήμοι στην Ηλεία, στον έναν οι καταστροφές είναι σε 6 σπίτια και έχουν γίνει 532 αιτήσεις».