Στα 6,5 δισ. το πρώτο «ζεστό» κοινοτικό χρήμα στην οικονομία

Στα 6,5 δισ. το πρώτο «ζεστό» κοινοτικό χρήμα στην οικονομία

Κοινοτικούς πόρους μέχρι 6,5 δισ. ευρώ θα μπορέσει άμεσα να αξιοποιήσει η Ελλάδα για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και για την αγροτική παραγωγή.

Αφορούν κεφάλαια που θα διοχετευτούν για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων.

Στόχος είναι αυτά τα ποσά του ΕΣΠΑ να πέσουν άμεσα στην οικονομία, όπως συμφωνήθηκε έπειτα από επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις επαφές των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Συγκεκριμένα και με βάση τους νέους κανόνες, που ανακοινώθηκαν χθες από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρ.Φον Ντερ Λαινεν, παρέχεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη (χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων). Στόχος είναι να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κορονοϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα.

Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υφυπουργούς Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, όπως επίσης τους ΓΓ ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και την Γενική Γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Στην ουσία τα παραπάνω παρέχουν την δυνατότητα στην Ελλάδα να αξιοποιήσει πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμμάτιζε για το έτος 2020, να προχωρήσει σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσει καθόλου εθνικούς πόρους και να μεταφέρει πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, όπως ανέφερε κατά την τηλεδιάσκεψη ο Κυρ.Μητσοτάκης.

«Χάρη στην ευελιξία που εξασφαλίστηκε, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή, για το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του Προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του Covid-19», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων ανάμεσα σε Περιφέρειες και ανάμεσα σε διαφορετικά κοινοτικά ταμεία τα οποία κανονικά έχουν στεγανοποιημένες χρηματοδοτικές αποστολές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, επιτρέποντας στη χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την κοινοτική χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι σχετική επιστολή απέστειλε ο Πρωθυπουργός προς την Επίτροπο Elisa Ferreira, αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, και τον Επίτροπο Nicolas Schmit, αρμόδιο για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα.