Στ. Πέτσας: Εμπάργκο όπλων και κυρώσεις στην Τουρκία θα ζητήσει στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στ. Πέτσας: Εμπάργκο όπλων και κυρώσεις στην Τουρκία θα ζητήσει στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την επιβολή κυρώσεων αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η ελληνική πλευρά ζητά να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με της Αθήνας με την Άγκυρα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως η επιλογή των κυρώσεων σε βάρος της γειτονικής χώρας βρίσκεται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα τόνισε πως το θέμα του εμπάργκο τέθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα, πως το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για τους S-400 «δείχνει» τον δρόμο και στην ΕΕ, ενώ στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κυρώσεις ή σε απειλή για κυρώσεις, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πως πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ.

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική πλευρά ζητά να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας  και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Τέλος, αναφορικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.