Ασφυκτική πίεση ΗΠΑ σε Τουρκία: Νομοσχέδιο για άμεσες κυρώσεις για τους S-400

Ασφυκτική πίεση ΗΠΑ σε Τουρκία: Νομοσχέδιο για άμεσες κυρώσεις για τους S-400

«Σκληραίνουν» τη στάση τους οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία για τους S-400, με νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή πέντε ή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, με τελεσίγραφο 30 ημερών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει πολλές φορές να επιβάλει βέτο, ωστόσο υπάρχει πίεση τόσο από Δημοκρατικούς όσο κυρίως από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, την οποία δύσκολα θα υπερκεράσει, όπως εκτιμούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, οι αμερικανοί νομοθέτες ήρθαν σε συμφωνία για το νομοσχέδιο δαπανών για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, του γνωστού ως NDAA το οποίο απαιτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει κυρώσεις σε κάθε άτομο που εμπλέκεται στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία εντός 30 ημερών από την υπογραφή του. 

«Το αργότερο 30 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του νόμου εναντίον των εχθρών της Αμερικής (CAATSA) σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει του ασχολείται με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που αναφέρεται στο εδάφιο (β)», αναφέρεται στο νομοσχέδιο NDAA.

Ο νόμος για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ «θεσπίζει υποχρεωτικές κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του συστήματος πυραύλων S-400», σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Επίσης “επεκτείνει τις κυρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας”.

Σύμφωνα με το νόμο, εάν δεν επιβάλει βέτο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις μόλις επιβληθούν, η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της πρέπει να πιστοποιήσει ότι δεν διαθέτει πλέον στην κατοχή της το σύστημα S-400 ή διάδοχο του να λειτουργεί εντός της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

• η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

• κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

• ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας δήλωσε μετά την παραπάνω εξέλιξη «είμαι απίστευτα περήφανος που βοήθησα να διασφαλιστεί η συμπερίληψη μιας διάταξης στο NDAA για να πραγματοποιήσει αυτό που ο Πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να κάνει: Επίσημα καθορίζει εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Τουρκία παρέλαβε ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και επομένως θα τιμωρηθεί βάσει του ισχύοντος νόμου».

Σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Γερουσιαστή Κρις Βαν Χολεν «Ο Τραμπ αρνήθηκε να ενεργήσει, έτσι το Κογκρέσο θα το κάνει. Χαίρομαι που το νομοσχέδιο NDAA θέτει τον Ερντογάν υπεύθυνο για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Δεν θα υποχωρήσουμε όταν πρόκειται για την προστασία της ασφάλειάς μας και της ασφάλειας των πιστών συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι μετά την είδηση της δοκιμής των s400 από την Τουρκία τον Οκτώβριο, η αντίδραση του Ρεπουμπλικανου προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Τζιμ Ρις ήταν εξαιρετικά αιχμηρή.

«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε ακόμα:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο