Στ. Κυμπουρόπουλος: Zωτικής σημασίας τo δικαίωμα των εργαζομένων στην αποσύνδεση

Στ. Κυμπουρόπουλος: Zωτικής σημασίας τo δικαίωμα των εργαζομένων στην αποσύνδεση

Το δικαίωμα των εργαζομένων στην αποσύνδεση είναι «ζωτικής σημασίας για την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων» και «πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο της κοινωνικής μας πολιτικής», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«H τηλεργασία αλλά κι η ευελιξία που απορρέει από τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα συνεχούς σύνδεσης με τον εργασιακό χώρο. Τα όρια μεταξύ εργασιακού και προσωπικού χρόνου γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα κι αρκετοί εργαζόμενοι τείνουν να αφιερώνουν περισσότερο από τον ελεύθερο τους χρόνο για να διεκπεραιώσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα», σημειώνει ο κ. Κυμπουρόπουλος σε σχετική του ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, η «Έκθεση (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) για το δικαίωμα στην αποσύνδεση είναι εξαιρετικά σημαντική διότι θέτει τη λελογισμένη κι αποδοτική χρήση των ψηφιακών εργαλείων με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στο επίκεντρο».

Το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όπως υπογράμμισε ο κ. Κυμπουρόπουλος, αποτελεί «ένα μέσο που θα επιτρέπει στους εργαζομένους να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διαρκούς σύνδεσης στην ψυχική, αλλά και σωματική τους υγεία. Αλλά και μια ρύθμιση που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις σε κατηγορίες του πληθυσμού, όπως γυναίκες, νέοι και τα άτομα με ευθύνες φροντίδας, όπως οι οικογένειες με παιδιά κι οι μονογονεϊκές οικογένειες. Kαι φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες των διαφόρων κλάδων όσον αφορά το δικαίωμα στην αποσύνδεση αλλά και με σεβασμό στην αυτονομία των κοινωνικών εταίρων».