SPD: Πιθανότατα την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις με Πράσινους και FDP

SPD: Πιθανότατα την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις με Πράσινους και FDP

Μεθαύριο, Παρασκευή είναι η μέρα στόχος για τον καθορισμό της έναρξης των τριμερών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Μετά τις διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ του SPD, του FDP και των Πρασίνων τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ δήλωσε στο εν λόγω δίκτυο «προσεκτικά αισιόδοξος ότι τα τρία μέρη θα μπορούσαν σύντομα να ξεκινήσουν συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί να πετύχει. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει σαφές ότι υπάρχει μια συναντίληψη μεταξύ των μερών, τα οποία λαμβάνουν μέρος στις διερευνητικές, ότι η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά καθήκοντα».

Οι γενικοί γραμματείς του SPD, των Πρασίνων και του FDP συνέχισαν σήμερα τις συνομιλίες τους για σχηματισμό κυβέρνησης με σκοπό να συνοψίσουν τα μέχρι τώρα συμπεράσματα των συνομιλιών. Το έγγραφο που θα συνταχθεί θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τα τρία μέρη ως βάση για τη λήψη αποφάσεων την Παρασκευή, στην επόμενη ευρύτερης κλίμακας συνάντηση, σχετικά με το αν θέλουν να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις συνασπισμού.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ήταν δυνατόν να ανακοινωθεί η έναρξη συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού την Παρασκευή, η Κλίνγκμπαϊλ απάντησε: «Δεν πιεζόμαστε από τον χρόνο, αλλά φυσικά είναι σαφές ότι θέλουμε να τα καταφέρουμε σήμερα και αύριο στις συνομιλίες των γενικών γραμματέων. Το ζητούμενο είναι πλέον να τελειώνουμε σύντομα. Στόχος μας είναι να βάλουμε την Παρασκευή κάτι συγκεκριμένο πάνω στο τραπέζι», τόνισε.

Οι συνομιλίες με την συμμετοχή των επικεφαλής των κομμάτων για τις διερευνητικές διακόπηκαν το μεσημέρι της Τρίτης και επειδή ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς έπρεπε να μεταβεί στις ΗΠΑ με την ιδιότητά του ως ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών. Ο Σολτς επιστρέφει την Παρασκευή.