Σουηδία: Ενίσχυση της φροντίδας των ηλικιωμένων με 500 εκατ. δολάρια

Σουηδία: Ενίσχυση της φροντίδας των ηλικιωμένων με 500 εκατ. δολάρια

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση της φροντίδας των ηλικιωμένων με περίπου 500 εκατ, δολάρια στον προϋπολογισμό του 2021, αφού ο αριθμός των θανάτων σε οίκους ευγηρίας κατά την κρίση του κορονοϊού προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες με παραπάνω από 11,45 δις. δολάρια στον προϋπολογισμό που θα δημοσιευθεί στις 21 Σεπτεμβρίου στην προσπάθειά της να επανεκκινήσει την οικονομία και να κλείσει τα κενά του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που εξέθεσε η πανδημία.

«Στόχος μας θα πρέπει να είναι να οικοδομήσουμε το καλύτερο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων στον κόσμο, και αυτή την άνοιξη ο κορονοϊός μας έδειξε ότι πρέπει να επιταχύνουμε αυτό το έργο» δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν.

Ο αριθμός των θανάτων στη Σουηδία ήταν πολύ υψηλότερος από αυτόν των άλλων σκανδιναβικών χωρών, αν και χαμηλότερος από τη Βρετανία και την Ισπανία. Οι περισσότεροι θάνατοι στη Σουηδία ωστόσο, καταγράφτηκαν μεταξύ των ηλικιωμένων, και μάλιστα σε οίκους ευγηρίας.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία και απέτυχε να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Εκτός από τα 500 εκατ. δολάρια που θα δεσμευθούν για την φροντίδα των ηλικιωμένων, οι τοπικές αρχές θα λάβουν επιχορηγήσεις ύψους 1,14 δις. δολαρίων από την κεντρική κυβέρνηση.