8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Σουηδία: Αναστέλλεται η χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε νέους

Σουηδία: Αναστέλλεται η χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε νέους
APimages

Η Σουηδία αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού σε άτομα γεννημένα το 1991 και ύστερα μετά από αναφορές για πιθανές σπάνιες παρενέργειες όπως η μυοκαρδίτιδα, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική αρχή υγείας. Σύμφωνα με την αρχή, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μεταξύ νέων που είχαν κάνει το εμβόλιο.

«Η σύνδεση είναι ιδιαίτερα σαφής στην περίπτωση του εμβολίου Spikevax της Moderna, ιδίως μετά τη δεύτερη δόση», αναφέρει σε ανακοίνωση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το ρίσκο είναι πολύ χαμηλό. Η αρχή πλέον συνιστά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/Biontech. Άτομα γεννημένα το 1991 ή ύστερα που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna, περίπου 81.000, δεν πρόκειται να κάνουν τη δεύτερη δόση, ανακοίνωσε η αρχή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η σουηδική αρχή ανακοίνωσε ότι σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών θα χορηγείται μόνο το εμβόλιο των Pfizer/Biontech.

Και η Δανία παύει τη χορήγηση του Moderna στις ηλικίες κάτω των 18

Η Δανία επίσης ανακοίνωσε ότι παύει τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε άτομα κάτω των 18, με το σκεπτικό της «αρχής της πρόφύλαξης».

«Στα προκαταρκτικά στοιχεία... υπάρχει η υποψία αυξημένου κινδύνου φλεγμονής στην καρδιά μετά από εμβολιασμό με Moderna», ανακοίνωσε η αρχή υγείας της Δανίας, αναφερόμενη σε μια αδημοσίευτη ακόμα σκανδιναβική μελέτη που πρόκειται να σταλεί στον EMA για περαιτέρω αξιολόγηση.

Σουηδία και Δανία πλέον συστήνουν το εμβόλιο των Pfizer/Biontech αντί του Moderna.

Η Νορβηγία ήδη συνιστά το Cominatry των Pfizer/Biontech για ανήλικους και ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναλαμβάνει τη σύσταση, υπογραμμίζοντας τις σπάνιες παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν για αγόρια και νεαρούς άντρες, ιδίως μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

«Άντρες κάτω των 30 θα έπρεπε να εξετάζουν την επιλογή του Cominatry όταν εμβολιάζονται» δήλωσε ο επικεφαλής του ελέγχου των λοιμώξεων στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Φιλανδός αξιωματούχος της υγείας δήλωσε ότι η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει δική της απόφαση την Πέμπτη.

Πηγή: Reuters