8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Σομαλία: Τουλάχιστον 30 νεκροί σε μάχη μεταξύ χωρικών και μελών της Αλ Σαμπάμπ

Σομαλία: Τουλάχιστον 30 νεκροί σε μάχη μεταξύ χωρικών και μελών της Αλ Σαμπάμπ

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε χωρικούς και ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ στο κεντρικό τμήμα της Σομαλίας, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA χθες Σάββατο.

«Λάβαμε αναφορές ότι σχεδόν τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 16 μαχητές, σκοτώθηκαν στο χωριό Σιμπέλοου, όπου κάτοικοι (...) πήραν τα όπλα για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Οσμάν Ισί Νουρ, εκπρόσωπος των αρχών στην περιφέρεια Γκαλμουντούγκ.

Ανάμεσα στους νεκρούς υπόψιν είναι πολλοί παραστρατιωτικοί που πληρώνονται από διάφορους για να δρουν, σύμφωνα με τις αρχές.

«Οπλισμένοι χωρικοί επέλεξαν να δώσουν μάχη (...) για να υπερασπιστούν τα ζώα τους από τους τρομοκράτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Να σημειωθεί πως σε πεντάωρες σφοδρές μάχες την Παρασκευή, 14 χωρικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο στην Γκαλκάγιο, είπε ο προεστός Άμπντι Σιγιάντ στο DPA.

Προεστοί στην περιοχή, όπως ο Άμπντι Σιγιάντ, ανέφεραν πως οι χωρικοί αποφάσισαν να αμυνθούν μπροστά σε αυτή που αποκάλεσε «βαρβαρότητα» και τους εκφοβισμούς από την Αλ Σαμπάμπ, η οποία ελέγχει de facto μεγάλα τμήματα της Σομαλίας.

Aξίζει να επισημανθεί ότι μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης «πιέζουν τους ντόπιους να παραδώσουν τα όπλα τους και τα ζώα τους για τον αποκαλούμενο ιερό πόλεμο εναντίον των εισβολέων απίστων εδώ και πολλά χρόνια. Οι ντόπιοι έχουν κουραστεί να πιέζονται από την οργάνωση στο πλαίσιο αυτού του λεγόμενου ιερού πολέμου», εξήγησε ο προεστός.

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε από τη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει όπλα στους χωρικούς για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ