Σμυρλής:  Η Βόρεια Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Σμυρλής: Η Βόρεια Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Για το νέο κεφάλαιο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την οικονομική διπλωματία με έμφαση και στη Βόρεια Ελλάδα μίλησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Ο κ. Σμυρλής χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», ενώ έκανε λόγο για την εξαιρετική πορεία των εξαγωγών που αφορούν στον Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών το 2020 έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

"Έχουν σημειωθεί σημαντικές επιτυχίες για τη χώρα σχετικά με τις στρατηγικές επενδύσεις" τόνισε. "Συγκεκριμένα, το 2020 έκλεισε με 2,8 δισ. ευρώ. Ηδη, με τα επενδυτικά σχέδια που πέρασαν από το Δ.Σ. της Enterprise Greece, το ύψος των εγκεκριμένων ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και διατηρούμε ένα ισχυρό pipe line που δίνει συνεχή ροή σημαντικών και μεγάλων επενδύσεων" επισήμανε.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα εξήγησε ότι "από τα εγκεκριμένα, από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, έργα για την ευρύτερη περιοχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Αύγουστο του 2021, έχουμε δύο έργα ανάπτυξης ΑΠΕ. Πολύ σημαντικά, επίσης, είναι τα δύο projects που αναπτύσσονται στην περιοχή και αφορούν στις επενδύσεις των εταιριών Pfizer και

Cisco, κάτι που επιβεβαιώνει την επενδυτική κινητικότητα που αναπτύσσεται στη Βόρεια Ελλάδα και την τοποθετεί στον διεθνή επενδυτικό χάρτη προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης".

"Το έργο της Pfizer" σημείωσε ο γ.γ. ΔΟΣΕ,  αφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών, με βασικές δραστηριότητες την παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικής φύσης σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εταιρίας, τη διαχείριση έργων και τη διαχείριση προμηθειών. Ο κόμβος αυτός στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μέρος της ευρύτερης εταιρικής στρατηγικής εξορθολογισμού και συγκέντρωσης των υπηρεσιών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ομίλου σε έξι κόμβους παγκοσμίως. Επίσης, η Cisco, συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη".

Αλλά και στον τομέα των εξαγωγών, όπως είπε ο κ. Σμυρλής, η Βόρεια Ελλάδα δείχνει να έχει θετικό πρόσημο, καθώς "στις εξαγωγές που αφορούν στον Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρατηρείται αύξηση το 2020 έναντι της προηγούμενης χρονιάς, κατά 3,7%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, όσον αφορά τον Νομό Θεσσαλονίκης και 4,54% όσον αφορά την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κυριότερες χώρες προορισμού των εξαγωγών είναι τα Βαλκάνια, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κίνα.

Όσον αφορά γενικότερα την ελληνική οικονομία ο γ.γ. ΔΟΣΕ επισήμανε ότι παρουσίασε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα για το 2020, αλλά και για το 1ο εξάμηνο του 2021. "Για το 2020, παρατηρείται άνοδος των συνολικών εξαγωγών κατά 3,71%, ενώ, συγκρίνοντας το 1ο εξάμηνο των δύο τελευταίων χρόνων, έχουμε άνοδο της τάξης του 19,6% σε σύγκριση με το 2019".