Σλοβενία: Εξουσιοδότηση στο στρατό για τρεις μήνες για να ελεγχθούν οι ροές προσφύγων

Σλοβενία: Εξουσιοδότηση στο στρατό για τρεις μήνες για να ελεγχθούν οι ροές προσφύγων

Ο στρατός της Σλοβενίας εξουσιοδοτήθηκε να αναπτυχθεί για να φρουρεί τα σύνορα με την Κροατία και να βοηθήσει την αστυνομία να ελέγξει τη ροή προσφύγων και μεταναστών, βάσει νόμου που εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ από το σλοβένικο κοινοβούλιο.

Ο νόμος αυτός εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις να συμβάλλουν στον έλεγχο των ροών προσφύγων και μεταναστών και εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 5 κατά —επί συνόλου 90 εδρών— δήλωσε ο πρόεδρος της σλοβενικής Βουλής Μίλαν Μπέργκλεζ.

Ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ψηφοφορία ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα και μόνο.

Δεν πρόκειται για «στρατιωτική δράση», επέμεινε ο Τσέραρ. «Ο στρατός απλώς θα βοηθήσει την αστυνομία να φρουρεί τα σύνορα και να κατευθύνει τους μετανάστες που μπορεί να θέλουν να περάσουν την πράσινη ζώνη των συνόρων στα κέντρα υποδοχής», πρόσθεσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός. Ο αριθμός των στρατιωτικών που θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν την αστυνομία θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των ροών των προσφύγων και των μεταναστών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κίνηση αυτή της Λιουμπλιάνας ακολουθεί την ανακοίνωση της γειτονικής Αυστρίας ότι επιβάλλει πλέον όριο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός της.

Από τον Οκτώβριο του 2015, όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία, σπρώχνοντας τη ροή των μεταναστών προς δυσμάς, στη Σλοβενία, στη σλοβένικη επικράτεια έχουν εισέλθει 474.000 πρόσφυγες και μετανάστες που κινούνται προς την Αυστρία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Η Σλοβενία, με περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους, είναι το μικρότερο κράτος της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εσωτερικών Βέσνα Γκέρκες Σνίνταρ δήλωσε ότι η σλοβένικη κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μείνουν για μεγάλο διάστημα στο έδαφός της οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ