Σήμερα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο - Πώς θα λειτουργήσουν click away και click in shop

Σήμερα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο - Πώς θα λειτουργήσουν click away και click in shop

Το πράσινο φως για τη λειτουργία των καταστημάτων από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αναμένεται να δώσουν σήμερα οι ειδικοί, καθώς βελτιωμένη εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο διάστημα. Αν η εισήγησή τους είναι θετική, οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Πώς θα λειτουργήσουν click away και click in shop

Η μέθοδος του click away λειτούργησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την πρώτη φορά της εφαρμογής της και το ίδιο ελπίζουν ειδικοί και κυβέρνηση πως θα γίνει και τώρα. Για κάποια καταστήματα ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ετσι, η μέθοδος του click in shop, δηλαδή των αγορών στο κατάστημα με ραντεβού, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε τρεις περιπτώσεις:

-Σε καταστήματα ένδυσης
-Σε καταστήματα υπόδησης
-Σε κοσμηματοπωλεία

Για να ψωνίσει με την μέθοδο click away, ο πελάτης πρέπει να κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του. Για να πάει στο κατάστημα ο πελάτης θα πρέπει να στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2.

Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας.

Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου οι ειδικοί

Υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των δραστηριοτήτων, ενόψει της εισήγησης της Επιτροπής τάσσεται ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει πού προσανατολίζεται αυτή ως προς το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.

Σε αντίθεση με τον συνάδελφό του, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο κ. Βατόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εξήγησε πως «εισηγούμαστε οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία», προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν καλύτερα οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα.

Επί τάπητος τίθενται οι όροι υπό τους οποίους πρόκειται να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κυρίως για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, εξετάζεται το άνοιγμα του συνόλου των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, όπως ίσχυε και την περίοδο πριν τις γιορτές ώστε να διεκπεραιωθούν και οι παραγγελίες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει.

Επιπλέον, εξετάζεται το άνοιγμα και με φυσική παρουσία των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, αλλά και των κοσμηματοπωλείων με την εφαρμογή της μεθόδου click in shop και με τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας.

Μεταξύ των μέτρων αυτών θα είναι οι επισκέψεις με προκαθορισμένο ραντεβού, ενώ σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα.

Επιπλέον για την οποιαδήποτε μετακίνηση θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2.