Σι Τζινπίνγκ: «Δεν επιβάλλουμε τις απόψεις μας στην Αφρική»

Σι Τζινπίνγκ: «Δεν επιβάλλουμε τις απόψεις μας στην Αφρική»

Η Κίνα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αφρικής και δεν επιβάλλει τη δική της βούληση δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με αφορμή την Σύνοδο Αφρικής-Κίνας.

«Αυτό που θέλουμε είναι η ανταλλαγή εμπειριών ανάπτυξης και η υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε στην εθνική αναζωογόνηση και ευημερία της Αφρικής", δήλωσε ο Σι.

Ο Σι αρνήθηκε ότι το Πεκίνο προωθεί την λεγόμενη «διπλωματία  χρέους» υποστηρίζοντας όμως ότι θα προσφέρει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Αφρικανική Ήπειρο. 

Η Κίνα έχει δανείσει περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια στην ήπειρο από το 2000 έως το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής πρωτοβουλίας China-Africa στην πανεπιστημιακή Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος Σι αντέκρουσε την κριτική ότι η χώρα του ενδιαφέρεται μόνο  για την εξόρυξη πόρων για να τροφοδοτήσει τη δική του αναπτυσσόμενη οικονομία, ότι τα έργα του έχουν κακές περιβαλλοντικές διασφαλίσεις και ότι πάρα πολλοί εργάτες μεταφέρονται από την Κίνα αντί να χρησιμοποιούν Αφρικανούς εργάτες. 

Παράλληλα τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την Δύση ότι προβάλλει την συνεργασία Κίνας-Αφρικής μέσα σε ενα πλαίσιο μιζέριας και εκμετάλλευσης.