Σφοδρή σύγκρουση Ομπάμα - Τραμπ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών

Σφοδρή σύγκρουση Ομπάμα - Τραμπ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών

Ευθεία επίθεση κατά των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών, την ώρα που ο διάδοχος του στον Λευκό Οίκο απάντησε με βαριές εκφράσεις.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να υποσκάψει κάθε δημοκρατικό θεσμό για να κερδίσει» είπε ο Ομπάμα σε δραματικούς τόνους.

«Για σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να εργαστεί (…) κανένα ενδιαφέρον να αντιμετωπίσει την προεδρία ως κάτι άλλο εκτός από ένα ριάλιτι σόου το οποίο μπορεί να εκμεταλλευθεί για να κερδίσει την προσοχή που επιθυμεί», κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έπλεξε και το εγκώμιο του πρώην αντιπροέδρου του, λέγοντας: «Επί οκτώ χρόνια ο Τζο ήταν ο τελευταίος που έφευγε από το δωμάτιο όταν έπρεπε να λάβω μια μεγάλη απόφαση».

«Με έκανε καλύτερο πρόεδρο και έχει τον χαρακτήρα και την εμπειρία που απαιτείται για να μας κάνει μια καλύτερη χώρα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε μέσω Twitter «Κατασκόπευε την εκστρατεία μου και τον έπιασαν στα πράσα!» (για τον Ομπάμα).

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε «προλειάνει» το έδαφος πάντως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχε δώσει πριν την τρίτη μέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών. Εκεί, επανέλαβε ότι ο λόγος που έθεσε υποψηφιότητα ήταν το πόσο άσχημη ήταν κατ’ αυτόν η διακυβέρνηση του Ομπάμα και του αντιπροέδρου του, του Τζο Μπάιντεν — με τον οποίο θα αναμετρηθεί στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έκανε καθόλου καλή δουλειά, αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ: ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν. Αν είχαν κάνει καλή δουλειά, δεν θα ήμουν εδώ», υποστήριξε.

Έγραψε ιστορία η Χάρις 

Την ίδια ώρα, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη μαύρη και ασιατικής καταγωγής γυναίκα που διεκδικεί μια τόσο υψηλή θέση, η Καμαλα Χάρις κατήγγειλε ότι η διχαστική ηγεσία του Τραμπ έφερε τη χώρα σε «σημείο καμπής» και απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, η ψήφος των οποίων είναι κρίσιμης σημασίας για να ηττηθεί ο Τραμπ.

«Αξίζουμε πολλά περισσότερα», τόνισε η 55χρονη γερουσιαστής από την Καλιφόρνια μιλώντας από ένα σχεδόν άδειο λόγω πανδημίας covid-19 συνεδριακό κέντρο στη γενέτειρα του Τζο Μπάιντεν, το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

«Το μόνιμο χάος μας αφήνει να περιπλανιόμαστε, η ανικανότητα μας κάνει να φοβόμαστε, η αναισθησία μας κάνει να νιώθουμε μόνοι» πρόσθεσε η Χάρις.

«Πρέπει να εκλέξουμε έναν πρόεδρο (…) που θα μας ενώσει – μαύρους, λευκούς, Λατινοαμερικάνους, Ασιάτες, αυτόχθονες—ώστε να πετύχουμε το μέλλον που επιθυμούμε από κοινού. Πρέπει να εκλέξουμε τον Τζο Μπάιντεν», τόνισε.

Democratic National Convention via AP