Σε πλήρη εξέλιξη το τρίτο κύμα - Πού αναμένονται χιονοπτώσεις
Κακοκαιρία «Λέανδρος»

Σε πλήρη εξέλιξη το τρίτο κύμα - Πού αναμένονται χιονοπτώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας «Λέανδρος», που σαρώνει τη χώρα από την περασμένη Πέμπτη, ενώ από χθες το βράδυ τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τα νησιά του Αιγαίου, με την Χίο και την Μυτιλήνη να έχουν «ντυθεί» στα λευκά.

Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν σήμερα με πολικές θερμοκρασίες στα βόρεια, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους μείον 19 βαθμούς, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου!

Κάτω από τους μείον 19 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία στη «σιβηρική» Δυτική Μακεδονία

Δριμύ ψύχος, που θύμιζε… Σιβηρία, επικράτησε σήμερα το πρωί στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους μείον 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr καταγράφηκαν στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-19,3) και στην Κοιλάδα Κοζάνης (-19,3), στην Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης (-17,6), στο Νευροκόπι (-15,7) και στη Φλώρινα (15,5 βαθμοί).

Μέχρι την Τρίτη θα διατηρηθεί ο παγετός σε περιοχές της Μακεδονίας

Μέχρι την Τρίτη θα διατηρηθεί ο παγετός που επικρατεί ενώ σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας θα είναι κατά τόπους ολικός, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπερνούν τους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το οποίο προβλέπει νέα επιδείνωση του καιρού σήμερα.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στη Χαλκιδική θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές, μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα.

Χιονοπτώσεις αναμένονται:

  • Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τις παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου από τη νύχτα της τις πρώτες πρωινές ώρες.
  • Στην περιοχή των Κυθήρων και της νότιας Πελοποννήσου από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας.
  • Στις Κυκλάδες (κυρίως δυτικές και νότιες) και κυρίως στην Κρήτη από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.
  • Στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων (Κάσο, Κάρπαθο) και πιθανώς την περιοχή του Καστελλόριζου, από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Νέα επιδείνωση του καιρού σημειώνεται από χθες στην Κρήτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο και τους θυελλώδεις ανέμους, όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόνοια και την προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες στις περιπτώσεις που τα έντονα καιρικά φαινόμενα απαιτούν την πιστή τήρηση των οδηγιών αυτοπροστασίας. Μεταξύ αυτών είναι η ασφάλιση των αντικειμένων που δύναται να παρασυρθούν από τους θυελλώδεις ανέμους και να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, ο καθαρισμός υδρορροών, η αποφυγή μετακίνησης σε σημεία με χειμάρρους και ρέματα, αλλά και η προσεκτική μετακίνηση στις περιοχές που υπάρχει χιονόπτωση και δύναται να χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προβλέπεται να διαρκέσουν έως αύριο, Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική, όπου μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά τις πρωινές ώρες 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -15 έως -02 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και εξασθένηση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και στη δυτική Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες, με βαθμιαία εξασθένηση.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -06 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι αργά το απόγευμα στις ανατολικές περιοχές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια -παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στη νότια Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί στα βόρεια 3 με 5 και στα νότια 6 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από -04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στην Κρήτη.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 και από το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στα ορεινά χιονοπτώσεις κυρίως μετά το μεσημέρι, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων.

Στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Σάμος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με παροδικό χιονόνερο ή χιόνι, που από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα σταματήσει.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από αργά το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων και γρήγορη βελτίωση.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 έως 03 βαθμούς Κελσίου.