ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Σε «μερικό» lockdown περνά η Αυστρία - Χωρίς διασκέδαση και ψυχαγωγία τις γιορτές

Σε «μερικό» lockdown περνά η Αυστρία - Χωρίς διασκέδαση και ψυχαγωγία τις γιορτές
Ap Images

«Οδήγηση με τραβηγμένο χειρόφρενο» θυμίζει η χαλάρωση από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, του ισχύοντος στην Αυστρία από την 17η Νοεμβρίου δεύτερου "πλήρους lockdown", που ανακοίνωσε χθες η αυστριακή κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα δια στόματος του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ένα «μερικό lockdown» με ισχύ μέχρι την 6η Ιανουαρίου, ενώ από αύριο, Παρασκευή, ξεκινούν σε όλη τη χώρα τα μαζικά τεστ για το σύνολο του πληθυσμού, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα ολοκληρωμένη, μετά τις αρχικές ανακοινώσεις του καγκελάριου, τις αργότερα συμπληρωματικές συνεντεύξεις του, και τις μετέπειτα διευκρινίσεις των καθ΄ ύλη αρμοδίων υπουργών, δείχνει πως ανοίγουν ορισμένοι τομείς της καθημερινότητας, αλλά αντί αυτού παραμένουν κλειστές πολλές άλλες δραστηριότητες, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές, τουλάχιστον μέχρι για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Επιγραμματικά, πέραν της επιστροφής των περιορισμών νυκτερινής εξόδου (μεταξύ 20.00 και 6.00), θα πρέπει κανείς έως τότε να διαγράψει πράγματα που πολλοί προσδοκούσαν, ειδικά ενόψει των εορτών.

Δεν θα υπάρχει διασκέδαση ή ψυχαγωγία, με όλες τις πολιτιστικές (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες) και αθλητικές εκδηλώσεις να ακυρώνονται, με την εστίαση σε όλες της τις μορφές να παραμένει κλειστή όπως και τα ξενοδοχεία, όπως κλειστές, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, θα παραμείνουν οι φημισμένες Χριστουγεννιάτικες Αγορές, ειδικότερα εκείνες της Βιέννης.

Η πραγματοποίηση ταξιδιών είναι πρακτικά αδύνατη –ακόμη και οι ημερήσιες εκδρομές σε γειτονικές χώρες, εξαιτίας των και εκεί υψηλών αριθμών κρουσμάτων– αφού μετά την επιστροφή επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα, πέραν των τεστ και άλλων γραφειοκρατικών ταλαιπωριών με την εργασία.

Από την άλλη πλευρά, η χαλάρωση του ισχύοντος "σκληρού lockdown" προβλέπει από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ορισμένων επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών, και το άνοιγμα των σχολείων.

Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια επαναλειτουργούν και επίσης οι τάξεις των τελειόφοιτων των λυκείων, και προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές άνω των δέκα ετών και κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και τα πανεπιστήμια θα παραμείνει η έως τώρα ισχύουσα τηλεκπαίδευση.

Στα εμπορικά καταστήματα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, θα πρέπει να τηρούνται τόσο οι αποστάσεις, όσο και χώρος δέκα τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτη, ενώ σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και μασάζ), που επίσης επαναλειτουργούν, δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητών και ποτών.

Η παραλαβή φαγητού από καταστήματα εστίασης –τα οποία θα είναι κλειστά για επισκέπτες, όπως κλειστά παραμένουν ούτως ή άλλως μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης– θα είναι δυνατή έως τις 19.00 το βράδυ, ενώ παράδοση κατ' οίκον θα γίνεται χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Στο πλαίσιο των περιορισμών εξόδου προβλέπεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να εγκαταλείπουν την κατοικία τους μόνο για λόγους που συνδέονται με την εργασία, την κάλυψη αναγκών της καθημερινή ζωής, την φροντίδα άλλων ατόμων που έχουν ανάγκη, την ατομική σωματική άσκηση, ενώ θα πρέπει να συνεχιστεί η αποφυγή των μη απολύτως αναγκαίων κοινωνικών επαφών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπονται συναντήσεις μελών ενός νοικοκυριού μόνο με ανθρώπους ενός άλλου νοικοκυριού, με συνολική συμμετοχή έξι ενήλικων και έξι παιδιών, ενώ ειδικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι στις 24, 25, 26 και 31 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η συνάντηση μέχρι συνολικά δέκα ατόμων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των νοικοκυριών, στα οποία ανήκουν.

Συνεχίζεται να απαγορεύεται η άσκηση ομαδικών αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο, με τους εσωτερικούς αθλητικούς χώρους να παραμένουν κλειστοί (με εξαίρεση τον επαγγελματικό αθλητισμό), όπως κλειστά παραμένουν επίσης γυμναστήρια και πισίνες, καθώς και οι ζωολογικοί κήποι, των οποίων θα επιτρέπεται και πάλι η λειτουργία από τις 24 Δεκεμβρίου, όπως και, υπό περιορισμούς, θα είναι δυνατή η λειτουργία λιφτ σε χιονοδρομικά κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ