Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων - Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων - Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις και να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ενώ πλέον όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. 

Στο τραπέζι φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν πέσει τα ζητήματα των διαδημοτικών μετακινήσεων, καθώς και όλα τα διαδικαστικά για τις εκκλησίες και τις μετακινήσεις των πολιτών για τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα πέσει καθόλου στο τραπέζι το σενάριο για μετακίνηση εκτός νόμου, ενώ θα συζητηθεί η αλλαγή της ώρας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθώς μεγαλώνει και η ημέρα. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, πληροφορίες αναφέρουν πως καθαρή εικόνα θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωηση της συνεδρίασης των ειδικών.

Ενδεικτικές, πάντως, είναι οι σημερινές δηλώσεις του Δημήτρη Παρασκευή, καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ  δήλωσε ότι δεν αναμένεται να γίνει σύσταση για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ο Δ. Παρασκευής σημείωσε ότι αν και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει μια ήπια πτωτική σταθεροποιητική τάση, τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν θα υπάρξει αύξηση όπως έδειξαν και τα λύματα.

Για τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι «η Επιτροπή είναι θετική στο άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων, με τον τρόπο που άνοιξαν και τα Λύκεια», καθώς -όπως είπε- «λειτούργησε πολύ καλά τόσο ως προς τη συμμετοχή όσο και τη δήλωση των αποτελεσμάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινείται και η κυβέρνηση, αφού με σημερινές της δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε πως «η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα». Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε, ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι, εξήγησε.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας», συμπλήρωσε.

«Έκρηξη» του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα - Εκτοξεύτηκε 171% στην Αττική

Στο μεταξύ ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η «εκρηκτική» αύξηση στις συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα του Λεκανοπεδίου, με την άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις να αγγίζει το 171%, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που γνωστοποίησε τη Τρίτη, 20 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ.

Αύξηση παρατηρείται και στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο, ενώ οριακές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε οκτώ ακόμα μεγάλες πόλεις της χώρας μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Λάρισα.

Υπό αυτές τις συνθήκες το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα πρέπει να θεωρείται πλέον ως μη εφικτό, ενώ η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στα επόμενα βήματα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση κάνει λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Μαΐου, της εστίασης στις 8 Μαΐου, των δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα πιθανότατα την Παρασκευή ή το αργότερο τη Μεγάλη Δευτέρα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μικρές δόσεις «ελευθερίας» εξαιτίας της πασχαλινής περιόδου. Μεταξύ αυτών εξετάζονται μέτρα, όπως:

  • H χαλάρωση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Να ισχύει δηλαδή 22.00 ή 23.00 το βράδυ αντί για τις 21.00 που είναι σήμερα.
  • H απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων ολόκληρη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ισχύει σήμερα.