Σε επιφυλακή για την πορεία του Oruc Reis - Διατηρεί κλειστό τον πομπό γεωγραφικού εντοπισμού

Σε επιφυλακή για την πορεία του Oruc Reis - Διατηρεί κλειστό τον πομπό γεωγραφικού εντοπισμού

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές παρακολουθώντας στενά την πορεία του Oruc Reis το οποίο από χθες διατηρεί κλειστό τον πομπό γεωγραφικού εντοπισμού. Το πλοίο εξέπεμψε το τελευταίο στίγμα του χθες στις 8.30 το πρωί, όταν και βρισκόταν περίπου 35 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η Άγκυρα επιλέξει την περαιτέρω κλιμάκωση, στέλνοντας το Oruc Reis σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του ακριτικού νησιού, τη στιγμή που ο διεθνής παράγοντας αυξάνει την πίεση προς την τουρκική πλευρά.

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση» των νέων ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν χθες οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές δραστηριότητες έρευνας σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα.

Σε δήλωσή της για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το Oruc Reis να εισέρχεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση».  Παράλληλα, ζητά από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Αργότερα, οι ΗΠΑ προχώρησαν και σε νέα παρέμβαση καθώς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο Ι. Καλίν ανέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο τις «καλές προθέσεις της Τουρκίας» και τη διάθεση για προσέγγιση μέσω διαλόγου ώστε να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Επανέλαβε, επίσης, την προσδοκία της Τουρκίας από τις ΗΠΑ να λάβουν δίκαιη και αμερόληπτη στάση για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας που επισκέφθηκε την Τρίτη Λευκωσία και Αθήνα, επέκρινε την Τουρκία ότι οι κινήσεις της αντίκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας που έγινε με την διαμεσολάβηση του Βερολίνου για την αποκλιμάκωση της έντασης της διαμάχης με διπλωματικά μέσα. 

Πάντως με χθεσινοβραδινό non-paper, η Τουρκία προσπάθησε να εμφανίσει την Ελλάδα ως τον παράγοντα που προκαλεί την ένταση, υποστηρίζοντας ότι το διάστημα από 14-18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Θράκη άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ, σε μια περιοχή που διαβιεί «η τουρκική μειονότητα», όπως ανέφερε. Στο ίδιο non paper η Τουρκία διαμαρτύρεται για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο επαναφέροντας το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και καταγγέλλει την Αθήνα επειδή σχεδιάζει να προμηθευτεί UAV's από το Ισραήλ, αμφισβητώντας πρακτικά το δικαίωμα της ελληνικής πλευράς στην αυτοάμυνα.