8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Ουκρανία: Σε βαγόνια-ψυγεία οι σοροί Ρώσων στρατιωτών για να επιστραφούν στη Μόσχα

Σε βαγόνια-ψυγεία οι σοροί Ρώσων στρατιωτών για να επιστραφούν στη Μόσχα
Φωτό αρχείου
Ap Images

Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές τοποθέτησαν σε βαγόνια-ψυγεία τις σορούς Ρώσων στρατιωτών που περισυνελέγησαν μετά τις μάχες στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, σήμερα Παρασκευή.

Ο Βολοντίμιρ Λιάμζιν, επικεφαλής πολιτικοστρατιωτικής υπηρεσίας της Ουκρανίας, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η χώρα του ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και η Ουκρανία τους ακολουθεί αυστηρά, μετά το πέρας της ενεργού φάσης της σύγκρουσης, οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν τις σορούς των στρατιωτών της άλλης χώρας», ανέφερε.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς στον επιτιθέμενο», ανέφερε.

Ο Λιάμζιν ανέφερε ότι υπήρχαν πολλά τρένα-ψυγεία σταθμευμένα σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ουκρανία όπου φυλάσσονταν οι σοροί των Ρώσων στρατιωτών.

Αρκετές εκατοντάδες σοροί αποθηκεύονταν σε εγκατάσταση στα περίχωρα του Κιέβου, η οποία κινηματογραφήθηκε από το Reuters.

«Σε αυτό το τρένο-ψυγείο φυλάσσονται αρκετές εκατοντάδες σοροί Ρώσων κατακτητών. Οι περισσότερες μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου και του Τσερνίχιβ», διευκρίνισε ο Λιαμζίν.

Η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατικοποίηση ενός γείτονα που απειλεί την ασφάλειά της. Η Ουκρανία αρνείται ότι αποτελεί απειλή και λέει ότι η Ρωσία διεξάγει επιθετικό πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδες αμάχων, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους και έχει καταστρέψει πόλεις και κωμοπόλεις από την έναρξη της σύγκρουσης στα τέλη Φεβρουαρίου.