7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Σχέδιο κοινωνικών δαπανών ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων θα παρουσιάσει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν

Σχέδιο κοινωνικών δαπανών ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων θα παρουσιάσει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν
Shutterstock

Με την ευκαιρία των 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει σήμερα στο Κογκρέσο σχέδιο κοινωνικών δαπανών ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί θα χρηματοδοτηθεί μέσω της αύξησης των φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα.

Ο αμερικανός προέδρος θα παρουσιάσει σε αδρές γράμμες το επιλεγόμενο American Families Plan («Σχέδιο για τις αμερικανικές οικογένειες»), που περιλαμβάνει επενδύσεις επικεντρωμένες στα παιδιά, στην οικογένεια και την υγεία. Η πρόταση αυτή είναι η δεύτερη πτυχή ενός γιγαντιαίου προγράμματος επενδύσεων, με την πρώτη, που επικεντρώνεται στις υποδομές, να προβλέπει δαπάνες 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οκτώ χρόνια.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δωρέαν καθολική φοίτησης για δυο χρόνια, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για παιδιά τριών και τεσσάρων ετών και 109 δισεκατομμύρια δολάρια για τη φοίτηση σε κοινοτικά κολέγια, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Προτείνει επίσης χρηματοδότηση 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικιακή φροντίδα των παιδιών και την αύξηση της αμοιβής των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο. Οι οικογένειες δεν θα πληρώνουν περισσότερο από το 7% του ετήσιου εισοδήματός τους για τη φροντίδα παιδιών για παιδιά κάτω των 5 ετών, εξοικονομώντας κατά μέσο όρο 14.800 δολάρια ετησίως.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να διπλασιάσει σχεδόν τη φορολογία κερδών κεφαλαίου στο 36,9% σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η αύξηση αυτή αφορά μόνο όσους κερδίζουν κάθε χρόνο από ένα εκατ. δολάρια και πάνω. Μόνο το 0,32% των αμερικανών φορολογουμένων δηλώνει κάθε χρόνο προσαρμοσμένες συνολικές αποδοχές πάνω από ένα εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του 2018.

Για όσους κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικές πολιτείες όπου η τοπική φορολογία είναι ακόμη πιο υψηλή, οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 50% για τα άτομα αυτά. Για τους Νεοϋορκέζους για παράδειγμα, ο συνδυασμένος νέος φόρος κερδών κεφαλαίου σε συνδυασμό με τον πολιτειακό φόρο θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και το 52%.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου θα επηρεαστεί μόλις το 0,3% των φορολογουμένων, ήτοι περίπου 500.000 νοικοκυριά «Για τα 997 νοικοκυριά στα χίλια, η αλλαγή αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση», επέμεινε ο Μπράιαν Ντις.