Σχέδιο για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα ανακοινώνει ο Β. Κικίλιας

Σχέδιο για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα ανακοινώνει ο Β. Κικίλιας

Σχέδιο για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, για τα οποία θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μεταξύ των οποίων και τα 203 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, αναμένεται να ανακοινώσει ο Βασίλης Κικίλιας.

Το σχέδιο έχει εκπονηθεί και έχει εγκρίνει ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρώτοι, μετά την κατ΄ εξαίρεση έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, τα σώματα ασφαλείας, οι υπερήλικες που ζουν σε κλειστές δομές και σε επόμενο χρόνο τα άτομα άνω των 65 ετών. 

Ο γενικός πληθυσμός θα εμβολιαστεί μετά την πάροδο ενός έτους από την έναρξη των κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ, όπως ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές για την εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών, όπως έχουν αποφασιστεί από το σύνολο των ρυθμιστικών αρχών διεθνώς (FDA, EMA και λοιπών οργανισμών έγκρισης φαρμάκων).

Για τη διενέργεια των εμβολιασμών θα λειτουργήσει ειδικό μητρώο καταγραφής των εμβολιαζόμενων, προκειμένου να ειδοποιηθούν και για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, εγκαίρως, με SMS ή e-mail.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού, η χώρα θα προμηθευτεί 25 εκ. δόσεις του εμβολίου ώστε να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού με τις απαιτούμενες δύο δόσεις.

Η διανομή των εμβολίων θα γίνει βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων από τον ειδικό μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, κατ΄ αρχήν θα διατεθούν τα εμβόλια από τις  Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, CureVac και την άνοιξη του 2021 από την Johnson & Johnson. 

Στην πρώτη φάση της κατ΄ εξαίρεσιν έγκρισης από τον ΕΜΑ για λόγους έκτακτης ανάγκης, η χώρα θα παραλάβει αρχικά 1 εκ. δόσεις για την κάλυψη 500.0000 πληθυσμού που έχει περισσότερο ανάγκη το εμβόλιο.