ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Σβ. Τιχανόφσκαγια: Αρκετοί πολίτες ζουν με τον φόβο ότι μπορεί να απαχθούν από το καθεστώς

Σβ. Τιχανόφσκαγια: Αρκετοί πολίτες ζουν με τον φόβο ότι μπορεί να απαχθούν από το καθεστώς
APimages

Για τις πρακτικές του αυταρχικού καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην Λευκορωσία, τα βασανιστήρια και τις μαζικές συλλήψεις των αντικαθεστωτικών, μίλησε τη Δευτέρα σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1 η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Η κυρία Τιχανόφσκαγια, που ζει αυτοεξόριστη στην Λιθουανία, αναφέρθηκε στον σύζυγό της που παραμένει εδώ κι έναν χρόνο φυλακισμένος, όπως και άλλοι 3000 Λευκορώσοι πολίτες που τάχθηκαν κατά των αυταρχικών μεθόδων του καθεστώτος Λουκασένκο. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής του καθεστώτος μετά τις εκλογές του Αυγούστου όπου υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για νοθεία, ενώ η ΕΕ δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα της νίκης του Α. Λουκασένκο.

Ο σύζυγός της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και άλλοι αντιφρονούντες βασανίζονται τώρα στις φυλακές, είπε η ίδια, και εξέφρασε τη ανησυχία της για τη ζωή της, για την οικογένειά της και για τους συμπατριώτες της. 

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη Λευκορωσία, που συνεχίζουν να πολεμούν, αντιμετωπίζουν την βαρβαρότητα κάθε στιγμή. Αν πουν μια λέξη εναντίον του καθεστώτος, κάθε πρωί που πηγαίνουν στη δουλειά τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους αυτή την ειδική τσάντα με επιπλέον κάλτσες και εσώρουχα για την περίπτωση που θα απαχθούν από τον δρόμο ή από τα διαμερίσματα τους και θα φυλακιστούν. Αυτός είναι πάντα ο μόνιμος φόβος στη χώρα και φυσικά αυτός είναι και ο πόνος μου και αισθάνομαι φόβο για εκείνους που βρίσκονται εκεί και αισθάνομαι ότι έχω μια ευθύνη γιατί αυτοί οι άνθρωποι με ψήφισαν και έχω μια ευθύνη για τις πράξεις μου». 

Η κυρία Τιχανόσφκαγια μίλησε για το καθεστώς απόλυτου ελέγχου των ΜΜΕ στη χώρα της, τονίζοντας ότι όποιος δημοσιογράφος τολμήσει να αναφερθεί στις αυταρχικές πρακτικές του Λουκασένκο φυλακίζεται. Στόχος της, είπε, είναι να αποφυλακιστούν όσοι κρατούνται στις φυλακές και να διεξαχθούν το φθινόπωρο, νέες δίκαιες εκλογές, με την υποστήριξη και της ΕΕ.