Σαρωτικοί έλεγχοι το βράδυ - Πρωτοχρονιά στους δρόμους θα κάνουν οι αστυνομικοί

Σαρωτικοί έλεγχοι το βράδυ - Πρωτοχρονιά στους δρόμους θα κάνουν οι αστυνομικοί

Μπλόκα στους δρόμους, 4.000-5.000 αστυνομικοί επί ποδός, επιφυλακή για κρυφά ρεβεγιόν και χαρτοπαικτικές λέσχες, έλεγχοι για τήρηση του μέτρου αποστολής SMS για τις μετακινήσεις, περιλαμβάνει το μενού των μέτρων που θέτει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ για σήμερα το βράδυ και ανήμερα της πρωτοχρονιάς.

Μέτρα που απασχόλησαν έκτακτη σημερινή τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό και την εφαρμογή του σχεδίου, υπό τον Μ. Χρυσοχοίδη και ενώ η ανησυχία για χαλάρωση της συμπεριφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένει μεγάλη.

Στην ίδια λογική με τα Χριστούγεννα, έτσι ακριβώς και η Πρωτοχρονιά θα εορταστεί με χιλιάδες αστυνομικούς «να κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να επιδίδονται σε συνεχείς ελέγχους και όπου χρειαστεί, να επιβάλουν πρόστιμα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των κρουσμάτων.

«Δέκα το βράδυ δεν πρέπει να κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Στις δέκα το βράδυ η πόλη θα πρέπει να είναι νεκρή, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων την Τετάρτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, τα μέτρα προβλέπουν : 

- 4.000 - 5.000 αστυνομικοί στους δρόμους

- Στο στόχαστρο βίλες AirBnb που νοικιάζονται για πάρτι

- Έλεγχοι στα social media για πάρτι με τραγουδιστές

- Απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00-05:00

- Κλείσιμο κεντρικών οδών

- Κλείσιμο σταθμών μετρό και αναστολή δρομολογίων

- Έρευνες όπου χρειαστεί με συνδρομή εισαγγελέα αλλά και χρήση drones

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρής Χρονόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ χθες δήλωσε πως «ενδεχομένως να υπάρξει ακόμη και προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας το βράδυ, αν χρειαστεί για λόγους καθολικού ελέγχου» και υπενθύμισε ότι οι λόγοι μετακίνησης είναι συγκεκριμένοι από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 για θέματα εργασίας και σοβαρού προβλήματος υγείας.

Συναθροίσεις έως 9 άτομα και με SMS

Όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όπως και τα Χριστούγεννα, δεν θα επιτραπεί να βγουν τα παιδιά για κάλαντα, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι συστάσεις για τα οικογενειακά τραπέζια με φίλους. Συγκεκριμένα, στα τραπέζια θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες. 

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε άλλη κατοικία, πρέπει να στείλουν SMS τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 22:00 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί θα βρεθούν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.