«Σαράφης» και «Κελέση» δεν θέλουν να βγάλουν την κουκούλα
Προανακριτική Novartis

«Σαράφης» και «Κελέση» δεν θέλουν να βγάλουν την κουκούλα

Λίγο πριν από την προγραμματισμένη εξέτασή τους στην προανακριτική της Βουλής που ερευνά τη υπόθεση της Novartis, οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» έστειλαν επιστολή στο τμήμα προστασίας μαρτύρων της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή, η οποία διαβιβάσθηκε στη Βουλή προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα, ο «Σαράφης» ζητά να καταθέσει με μέσα αλλοίωσης εικόνας και ήχου, ενώ η δε «Κελέση» να μην καταθέσει.

Ειδικότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης»  επικαλείται φόβο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας, αντίποινα και κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του ενώ υπογραμμίζει ότι στις 4/12/2019 ενώπιων του αντεισαγγελέα του Α.Π. Λάμπρου Σοφουλάκη κατέθεσε με μέτρα προστασίας και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Συνεπώς, ζητάει να εξεταστεί από την Προανακριτική με ηλεκτρονικά μέσα βάσει του άρθρου 9 παρ. 3. του ν.2928/2001.

Την ίδια ώρα, η «Αικατερίνη Κελέση» αιτείται την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρας και μάλιστα μιλά για την ευρωπαϊκή οδηγία (σ.σ. αρ. 16 - 2019/1937) περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας. Η ίδια  κοινοποιεί την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σημειώνεται πως η προανακριτική συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι. Την πόρτα της επιτροπής θα περάσει η πέμπτη κατά σειρά εισαγγελέας, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Ευγενία Κύβελου.

Η κυρία Κύβελου το 2017 είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων «αλχημείες», οι οποίες είχαν φέρει την Ελένη Τουλουπάκη στο τιμόνι της Εισαγγελία Διαφθοράς. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι δεν τηρήθηκε η ρητή αναφορά του νόμου πως ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς πρέπει να κατέχει το βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών και να έχει υπηρετήσει στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών χρονικό διάστημα ικανό να του δώσει το ελάχιστο επίπεδο εμπειρίας που χρειάζεται. Παράλληλα, προσέθεσε ότι πλέον «η συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται το πλέον επιθυμητό πεδίο επιρροής διαφόρων συμφερόντων (πολιτικών, οικονομικών και άλλων) καθιστά τον ορισμό του εισαγγελέα Διαφθοράς στη δεδομένη συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός για τη Δικαιοσύνη και επιβάλλεται η επιλογή να γίνει με τον πλέον αντικειμενικό, διαφανή και αδιάβλητο τρόπο…».