Σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα το διαβατήριο εμβολιασμού
Capital Economics

Σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα το διαβατήριο εμβολιασμού

Ο απογοητευτικός ρυθμός διάθεσης των εμβολίων στην Ευρώπη θα καθυστερήσει κατά πάσα πιθανότητα τη χαλάρωση των περιορισμών με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης εξαιτίας των εμβολίων να μετατίθεται για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Capital Economics, τονίζοντας παράλληλα ότι το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε χώρες όπως η Ελλάδα που εξαρτώνται από τον τουρισμό και ενδέχεται να περιορίσει τη ζημιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Παρά τα καθόλου μέχρι στιγμής ικανοποιητικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής στρατηγικής στο ζήτημα των εμβολιασμών, υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι έχουμε περάσει τα χειρότερα, ιδιαίτερα στο θέμα της παράδοσης των εμβολίων. Η εργοστασιακή αναβάθμιση που προκάλεσε καθυστερήσεις στις παραδόσεις της Pfizer νωρίτερα φέτος, έχει ολοκληρωθεί και η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις τόσο από το συγκεκριμένο εμβόλιο όσο και από αυτό της Moderna. Την ίδια ώρα, το εμβόλιο μίας δόσης της J&J αναμένεται να λάβει έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων μέσα στον Μάρτιο, ενώ εκτιμάται ότι θα έρθουν και άλλα εμβόλια στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την Capital Economics, ακόμη και αν προκύψουν νέα προβλήματα στην παραγωγή, θα υπάρξουν αρκετά εμβόλια για να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την άρση των περιορισμών;

Είναι δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις διαφορετικές ταχύτητες ανά χώρα. Όμως παρά τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να προχωρήσουν ταχύτερα σε άρση των περιορισμών όσο ανοίγει ο καιρός προς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συνολικά, ο οίκος εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς μεταθέτουν τη χαλάρωση των περιορισμών κατά ένα μήνα και από Ιούνιο που αναμενόταν το μεγάλο κύμα άρσης, πάμε για Ιούλιο.

«Ενώ η υπόθεση εργασίας που κάνουμε είναι ότι οι πιο καταστροφικοί για την οικονομία περιορισμοί θα αρθούν το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, τώρα φαίνεται ότι οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος του β’ τριμήνου, μεταθέτοντας την ανάκαμψη για το γ’ τρίμηνο.

Οι ανησυχίες για τυχόν «εισαγωγή» των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού συνεπάγονται ότι η εσωτερική δραστηριότητα θα ανακάμψει πριν αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια, γεγονός που δεν ωφελεί τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα.

Όμως ενώ η εξάπλωση των μεταλλάξεων του ιού αποτελεί μεγάλη αβεβαιότητα, η είδηση ότι η Ε.Ε. μπορεί να έχει εφαρμόσει έως το καλοκαίρι ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού ενισχύει τις ελπίδες ότι η καλοκαιρινή περίοδος δεν θα πρέπει να θεωρείται εντελώς ξεγραμμένη.