Samsung: Φόρους κληρονομιάς 10,78 δισ. δολαρίων θα καταβάλουν οι κληρονόμοι του ιδρυτή

Samsung: Φόρους κληρονομιάς 10,78 δισ. δολαρίων θα καταβάλουν οι κληρονόμοι του ιδρυτή

Η οικογένεια του νοτιοκορεάτη προέδρου της Samsung Λι Κουν χι θα καταβάλλει περισσότερα από 10,78 δισ. δολάρια  σε φόρους κληρονομιάς για την περιουσία του με το ζήτημα να παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές, καθώς θα μπορούσε να επηράσει το μερίδιό της στην εταιρεία. 

«Έχουμε καθήκον και ευθύνη ως πολίτες να πληρώσουμε όλους τους φόρους», ανακοίνωσε η οικογένεια, που θα καταβάλει το ποσό σε έξι δόσεις εντός της επόμενης πενταετίας. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον επόμενο μήνα.

Ο πατριάρχης της εταιρείας Λι Κουν-χι πέθανε το 2020, οδηγώντας σε εικασίες για αλλαγές στη Samsung αλλά και για την αποδοχή της τεράστιας κληρονομιάς του. Στον Λι ανήκε το 4,18% της Samsung Electronics, αλλά είχε μετοχές σε θυγατρικές οι οποίες συνολικά κατείχαν μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρεία. Αυτή η περίπλοκη δομή επέτρεπε στον ίδιο και την οικογένειά του να ασκεί τον έλεγχο στον όμιλο. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι μετοχές του θα διανεμηθούν με τρόπο που θα ενισχύσει τη θέση του μοναχογιού του, Λι Τζάε-γιονγκ, του de facto ηγέτη της Samsung Electronics ο οποίος είναι στη φυλακή, εκτείοντας ποινή δύο ετών και έξι μηνών για το ρόλο του σε σκάνδαλο δωροδοκίας, υπεξαίρεσης και απόκρυψης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αξίας περίπου 8,6 δισ. γουόν (7,8 εκατ. δολαρίων)  στο οποίο ενεπλάκη και η πρώην πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκουν- χίε.

Το ποσό των φόρων θα μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις, στο πλαίσιο των οποίων το ένα έκτο θα δοθεί στην αρχή και τα υπόλοιπα εντός πενταετίας. Η ετήσια δόση θα υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το ερώτημα που ανακύπτει, βέβαια, είναι το πώς θα αντληθούν κεφάλαια για να καλυφθούν οι φόροι κληρονομιάς. Πρώτον, η οικογένεια Λι θα μπορούσε να πωλήσει τις μετοχές της σε μια από τις εταιρείες του ομίλου Samsung, τη Samsung SDS, η οποία είναι πάροχος υπηρεσιών πληροφορικής, αλλά και σε άλλες θυγατρικές που δεν θεωρούνται πρωτεύοντος ενδιαφέροντος.

Κατά τον αναλυτή Τζέονγκ Ντάε-Ρο της Mirae Assete Daewoo Securities, «η προοπτική τού να πωλήσουν τμήμα του μεριδίου τους στη Samsung Electronics κατά τη διαδικασία της κληρονομιάς φαίνεται ως κάτι το αναπόφευκτο», κάτι που σημαίνει πως ο άμεσος έλεγχος που ασκεί η οικογένεια Λι στην εν λόγω εταιρεία θα αποδυναμωθεί.

Σύμφωνα πάντως με το Associated Press, η οικογένεια Λι θα δωρίσει σε δύο κρατικά μουσεία 23.000 έργα τέχνης από την προσωπική συλλογή του ανθρώπου που μετέτρεψε τη Samsung σε παγκόσμια δύναμη. Σε αυτά περιλαμβάνονται παλιά κορεατικά βιβλία, πίνακες και άλλα αντικείμενα που χαρακτηρίζονται εθνικός θησαυρός, όπως και έργα σύγχρονων Κορεατών ζωγράφων. Επίσης ανάμεσα στα έργα τέχνης που δωρίζονται είναι πίνακες των Πάμπλο Πικάσο, Σαλβαδόρ Νταλί, Μαρκ Σαγκάλ, Πολ Γκογκέν, Κλοντ Μονέ, Ζουάν Μιρό.