Sabah: Πειρατικές οι κινήσεις Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Sabah: Πειρατικές οι κινήσεις Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Βολές κατά Ελλάδας και Γαλλίας εξαπολύει η τουρκική εφημερίδα Sabah με άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες επιβουλεύονται τα δικαιώματα των Τούρκων στην Αν. Μεσόγειο, κατά παράβαση μάλιστα του διεθνούς δικαίου.

Στο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο: «Τι προσπαθούν να πετύχουν Μακρόν και Μητσοτάκης. Οι πειρατικές κινήσεις Γαλλίας και Ελλάδας», αναφέρεται ότι η η Ελλάδα έχει εξοπλίσει 16 από τα 23 νησιά της στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο, τα οποία έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα βάσει των συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, έχει στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κύπρο - όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία - κατά παράβαση των συμφωνιών του Λονδίνου και της Ζυρίχης του 1959 και του 1960.

Επιπλέον η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που έχει συνάψει το Παρίσι με τη Λευκωσία είναι «παράνομες και άκυρες» αφού η Γαλλία δεν είναι «Εγγυήτρια Δύναμη» όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ην. Βασίλειο.