Σ. Τσιόδρας - Θ Λύτρας: Δαιμονοποιήθηκε η «ανοσία της αγέλης» - Πώς θα τελειώσει η πανδημία

Σ. Τσιόδρας - Θ Λύτρας: Δαιμονοποιήθηκε η «ανοσία της αγέλης» - Πώς θα τελειώσει η πανδημία

Με την «ανοσία της αγέλης», η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό, έκθεση στον κορονοϊό ή συνδυασμό και των δύο, θα κλείσει ο κύκλος της πανδημίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον επιδημιολόγο του ΕΟΔΥ, Θεόδωρο Λύτρα, τονίζοντας πως δαιμονοποιήθηκε ο εν λόγω επιστημονικός όρος.

Σε κοινό άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health» σημειώνουν πως η δημόσια διαμάχη δηλητηρίασε αυτόν τον επιστημονικό όρο, καθώς όπως σημειώνουν : πρόκειται για μία κατάσταση, κατά την οποία ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανοσία σε ένα παθογόνο είναι τόσο μεγάλος, που αυτό δεν βρίσκει έδαφος να διασπαρεί και σταδιακά εξαφανίζεται.

«Στην πραγματικότητα, η ανοσία αγέλης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της CoViD-19», υπογραμμίζουν συγκεκριμένα και διευκρινίζουν, ότι λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού σε παγκόσμια κλίμακα, της μεγάλης έκτασης ασυμπτωματικής ή ήπια συμπτωματικής μετάδοσης, ο έλεγχος του με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στον Έμπολα ή στον SARS-CoV 1 δεν είναι πιθανός.

Επομένως, η πανδημία θα τελειώσει οριστικά μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω λοίμωξης από τον ιό, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο. Ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί ανοσία σε ποσοστά πληθυσμού κάτω από εκείνα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ανοσία αγέλης», θα ακολουθήσει αναλογική μείωση της μεταδοτικότητας του παθογόνου.

Ως προς το lockdown, υπογραμμίζουν πως δημιουργεί ένα δίλημμα στο οποίο συγκρούονται η Δημόσια Υγεία και η Οικονομία.  Όταν, όμως, δεν είναι διαθέσιμα τα θεραπευτικά μέσα και τα εμβόλια, το lockdown μπορεί να αποτρέψει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη γρήγορη διασπορά του ιού σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσολογική απάντηση.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε χώρες με ανεπαρκή συστήματα Υγείας και κοινωνικές ανισότητες σημειώνουν.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ