7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Σ. Κουρτς: Η βάση για το κράτος πρόνοιας είναι η νίκη επί της πανδημίας

Σ. Κουρτς: Η βάση για το κράτος πρόνοιας είναι η νίκη επί της πανδημίας
AP Photo/Francisco Seco, Pool

"Η βάση για ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, για ασφαλείς θέσεις εργασίας και για ένα επιτυχημένο οικονομικό κόμβο είναι η νίκη επί της πανδημίας", τονίζει σε δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, με την ευκαιρία της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε σήμερα στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Ο ίδιος εμφανίστηκε "εξαιρετικά αισιόδοξος" ότι περισσότεροι άνθρωποι θα βρουν ξανά δουλειά στην Αυστρία, σημειώνοντας ότι "θέλουμε μέχρι μέσα σε ένα χρόνο να επιστρέψουμε στην απασχόληση πάνω από 500.000 ανθρώπους".

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα αφορά κυρίως το "πράσινο διαβατήριο" που μπορεί να είναι ένα "τούρμπο" για εργασία και απασχόληση στην Αυστρία και το οποίο θα εισαχθεί στις 19 Μαΐου ως κάρτα εισόδου για πρόσβαση σε διάφορους τομείς, "και αυτό το διαβατήριο πρέπει επίσης να έρθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ελευθερία ταξιδιού".

Τόσο ο καγκελάριος -ο οποίος θεωρεί θετική την προγραμματιζόμενη δήλωση της ΕΕ για την Κοινωνική Ένωση προς την κατεύθυνση υψηλότερων κοινωνικών προτύπων σε ολόκληρη την Ευρώπη- όσο και ο υπουργός Εργασίας Μάρτιν Κόχερ συνεχίζουν να επικρίνουν την αμφιλεγόμενη οδηγία για τους ελάχιστους μισθούς της ΕΕ.

"Το καλοπροαίρετο δεν είναι πάντα καλό", επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι η Αυστρία συμφώνησε με άλλες χώρες με μια καλά αναπτυγμένη κοινωνική εταιρική σχέση, ότι αυτή η αυτονομία πρέπει να διασφαλιστεί, και αυτό στην τρέχουσα πρόταση δεν είναι ακόμη σίγουρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ