Ρουμανία: Ειδικός νόμος για την παραμονή ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία και καραντίνα

Ρουμανία: Ειδικός νόμος για την παραμονή ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία και καραντίνα

Μπαίνει τέλος από σήμερα στο νομικό κενό που επέτρεψε σε χιλιάδες Ρουμάνους μολυσμένους με τον νέο κορονοϊό να αποχωρήσουν από νοσοκομεία ή να μην τηρήσουν κατ' οίκον καραντίνα, καθώς τίθεται σε ισχύ ένας νέος νόμος.

Η Ρουμανία κατέγραψε έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 αυτόν τον μήνα σημειώνοντας ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων.

Μέχρι αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση είχε διαχειριστεί την επιδημία με κυβερνητικά διατάγματα ώστε να νοσηλεύονται υποχρεωτικά όσοι είχαν μολυνθεί και να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι μπορεί να είχαν εκτεθεί στον ιό, ωστόσο στις 2 Ιουλίου το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει νοσηλεία ή καραντίνα με διατάγματα και ότι τέτοια μέτρα περιορισμού μπορούν να επιβληθούν μόνο μέσω εθνικής νομοθεσίας.

Ο νόμος που εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες τίθεται σε ισχύ σήμερα, κλείνοντας το νομικό κενό.

«Από αύριο έχουμε νόμο, μπορούμε να επιβάλλουμε νοσηλεία, μπορούμε να επιβάλλουμε καραντίνα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Αν επιβάλλουμε αυτά τα μέτρα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα».

Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η Ρουμανία είναι πιθανό να καταγράψει από 1.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στις επόμενες μέρες και η κυβέρνηση ίσως αποφασίσει να βάλει σε καραντίνα συγκεκριμένες εστίες μόλυνσης σε επιχειρήσεις ή συνοικίες.

Περίπου 972 άτομα θετικά στον νέο κορονοϊό βγήκαν από τα νοσοκομεία με τη θέλησή τους και ενάντια στις συμβουλές των γιατρών από τις 2 έως τις 20 Ιουλίου σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα.