7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Ρουμανία: Απόστρατο στρατηγό προτείνει για πρωθυπουργό ο πρόεδρος της χώρας

Ρουμανία: Απόστρατο στρατηγό προτείνει για πρωθυπουργό ο πρόεδρος της χώρας
AP Photo

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις πρότεινε σήμερα για εντολοδόχο πρωθυπουργό τον απόστρατο στρατηγό Νικολάε Σιούκα, στον οποίο ανέθεσε τον σχηματισμό μιας κεντρώας κυβέρνησης με στόχο να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που υφίσταται εδώ και ένα μήνα.

"Η πολιτική κρίση πρέπει να τερματιστεί. Σήμερα. Όλοι έχουμε ανάγκη να τερματιστεί η κρίση, η οποία έχει διαρκέσει πολύ, δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία, της δραματικής κατάστασης των νοσοκομείων εν αναμονή του χειμώνα", είπε ο Γιοχάνις.

Ο 54χρονος Σιούκα, ένας φιλελεύθερος ο οποίος επί του παρόντος είναι υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, συμμετείχε στις υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Έχει στη διάθεσή του δέκα ημέρες για να επιλέξει το υπουργικό του συμβούλιο και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Η Ρουμανία, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε πολιτική παράλυση από τις 5 Οκτωβρίου που ανατράπηκε από το κοινοβούλιο η κυβέρνηση με επικεφαλής τους φιλελευθέρους, με αποτέλεσμα να απειλούνται η ανάκαμψη και οι προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων σε μια περίοδο αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ