Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν κατά γερμανικών τραπεζών
Bild

Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν κατά γερμανικών τραπεζών

Μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με το ρωσικό κράτος γνωστή ως «Fancy Bear» φέρεται να πραγματοποίησε επίθεση στον κυβερνοχώρο που επηρέασαν κρίσιμες υποδομές και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανέφερε η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές στις υπηρεσίες Πληροφοριών.

Ένας εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αρχής για την Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, παρότι η Bild υποστήριξε ότι η υπηρεσία είχε επιβεβαιώσει την επίθεση την Τετάρτη, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Εκπρόσωποι της Deutsche Bank και της Commerzbank  δήλωσαν ότι εξετάζουν την έκθεση. Ο δημοσιονομικός ρυθμιστής BaFin της Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.

Με τις ομοσπονδιακές εκλογές να πλησιάζουν και την καγκελάριο Μέρκελ να αποχωρεί, οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο παρέμβασης από τη Ρωσία, τόσο όσον αφορά τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε υποδομές όσο και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης. Η υποψήφια για καγκελάριος του Πράσινου κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ βρίσκεται για παράδειγμα στο στόχαστρο των χάκερ λόγω της έντονης αντίθεσής της στον αγωγό Nord Stream 2 που θα διοχετεύσει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η ομάδα Fancy Bear ελέγχεται από την ρωσική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών και ήταν υπεύθυνη για το χακάρισμα των λογαριασμών email του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον πριν από τις εκλογές του 2016, σύμφωνα με την αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που συντάχθηκε το 2018.