7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Ρωσία: Σύμμαχοι του Ναβάλνι κατηγορούν το Telegram για λογοκρισία στις ρωσικές εκλογές

Ρωσία: Σύμμαχοι του Ναβάλνι κατηγορούν το Telegram για λογοκρισία στις ρωσικές εκλογές

Σύμμαχοι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κατηγόρησαν σήμερα το Telegram για λογοκρισία, αφότου η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ακολούθησε την Google και την Apple περιορίζοντας την πρόσβαση στην εκστρατεία τους για την ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας.

Οι ακτιβιστές έχουν ήδη κατηγορήσει την Google και την Apple ότι λύγισαν κάτω από την πίεση του Κρεμλίνου, αφότου αφαίρεσαν μια εφαρμογή από τις καταστήματά τους, την οποία οι σύμμαχοι του Ναβάλνι ήλπιζαν ότι θα χρησιμοποιήσουν ενάντια στο κυβερνών κόμμα στις εκλογές.

Η εφαρμογή δίνει λεπτομερείς συστάσεις σχετικά με τον ποιον να ψηφίσει κανείς, σε μια προσπάθεια να αμφισβητηθεί το κόμμα που στηρίζει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ιδρυτής του Telegram Παβέλ Ντουρόφ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η πλατφόρμα θα μπλοκάρει τις υπηρεσίες σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία, μεταξύ άλλων εκείνη που χρησιμοποιούσαν οι σύμμαχοι του Ναβάλνι για να δώσουν συμβουλές στους ψηφοφόρους.

Είπε πως η απόφαση ελήφθη λόγω μιας απαγόρευσης που ισχύει στη Ρωσία για τη διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας μόλις ανοίξουν οι κάλπες, που θεωρείται νόμιμη και είναι παρόμοια με απαγορεύσεις σε πολλές άλλες χώρες.

Η εκπρόσωπος τύπου του Ναβάλνι Κίρα Γιάρμις καταδίκασε την κίνηση αυτή.

«Είναι πραγματικά ντροπή, όταν η λογοκρισία επιβάλλεται από ιδιωτικές εταιρείες, που υποτίθεται προασπίζονται τις ιδέες της ελευθερίας», έγραψε στο Twitter.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, ένας πολιτικός σύμμαχος του Ναβάλνι, δήλωσε πως δεν πιστεύει τις δικαιολογίες του Telegram και ότι η κίνηση αυτή φαίνεται να συμφωνήθηκε με κάποιον τρόπο με τις ρωσικές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η ρωσική εκλογική επιτροπή κατήγγειλε σήμερα κυβερνοεπιθέσεις «από το εξωτερικό» σε βάρος των υποδομών της, τη δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο.

Οι εκλογικές αρχές έκαναν γνωστό ότι υπέστησαν «τρεις (οργανωμένες) κυβερνοεπιθέσεις», «από ξένες χώρες». Δύο επιθέσεις επικεντρώθηκαν στο να σκανάρουν τον ιστότοπο της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για τυχόν αδυναμίες και το τρίτο περιστατικό ήταν μια επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS).

«Η επίθεση ήταν αρκετά ισχυρή», εξήγησε ένας αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής, ο Αλεξάντρ Σοκόλτσουκ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως κι άλλες επιθέσεις «προετοιμάζονται» για αύριο.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιες χώρες κατηγορούνται για την επίθεση.

Πηγή: Reuters